Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Respekterad klimatforskare föreläste i Falun

Annons

När meteorologiprofessorn och tillika en av Sveriges mest respekterade klimatforskare Michael Tjernström föreläste i Falun blev det mer än fullsatt. Med utgångspunkt i världens samlade klimatforskning undanröjdes alla tvivel om att de klimatförändringar vi nu ser skulle kunna vara naturliga variationer.

Michael Tjernströms föreläsning var den andra i den populärvetenskapliga föreläsningsserien "Klimat, hälsa & hållbarhet" som arrangeras av Centrum för Klinisk forskning, Region Dalarna och Folkuniversitetet. Satsningen på att erbjuda allmänheten kostnadsfria föreläsningar från ledande experter för fördjupad kunskap kring klimat och hållbarhetsfrågor har hittills fallit väl ut. Publiken fick sig en grundläggande lektion kring växthuseffekt och naturliga variationer i klimatet, och även inblick i hur klimatforskningen går till.

Michael berättade om sin egen forskning och sina resor i Arktis med isbrytaren Oden. Han visade hur klimatförändringar som forskningen för länge sen förutspått nu faktiskt inträffar och att förändringarna till viss del följer värsta tänkbara scenario som förutspåtts.

- Vi är fantastiskt nöjda och glatt överväldigade över det gensvar vi fått vid de två första föreläsningarna i serien, sa Sofia Möller Skog, från Folkuniversitetet, en av arrangörerna.

Förra föreläsningen med Johan Kuylenstierna var lika populär och det känns hoppfullt för framtiden att så många är nyfikna på kunskap direkt från experterna. Utan faktaförvrängning och politisering.

Kommande föreläsningar blir med polarguide och Antarktisborrtekniker Cecilia Hed Malmström och Erik Westholm, professor emeritus vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Kommande föreläsningar:

5 mars kl 18-20, Cecilia Hed Malmström, gymnasielärare, polarguide och isborrtekniker. Sveriges första kvinna på sydpolen.

2 april kl 18-19.30, Erik Westholm, professor vid Institutionen för stad och land vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Har nyligen släppt boken Slaget om framtiden.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips