Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurang i fiskkrig med kommunen: "Ingen vill ha överstekt fisk"

Den anrika restaurangen Tällbergsgården ligger i strid med Leksands kommun över temperaturen på färsk fisk. Kommunen kräver att fisken värms upp till 56 grader för att vara livsmedelssäker men restaurangen vill servera den vid 52 grader.

Sedan knappt ett år serveras ingen färsk insjöfisk på Tällbergsgården i Leksand. Restaurangen, som bland annat valts in i det gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs och tilldelats en plats i prestigefyllda White Guide, får inte tillaga fisken med en innertemperatur på 52 grader som man själva vill, trots att det är branschpraxis.

– Alla restauranger av kvalitet kör i den här temperaturen för då är fisken som bäst, säger ägaren Jerk Åkerblad.

Leksands kommun är av en annan åsikt. Efter ett oanmält besök från en av kommunens livsmedelsinspektörer, den 30:e september förra året, fick Tällbergsgården en anmärkning på en stekt abborre som då fanns på menyn. Inspektören menade att färsk insjöfisk måste nå en kärntemperatur på minst 56 grader för att kunna anses som livsmedelssäker och fri från parasiter.

– Det är tragiskt. Nu har vi inte kört abborre sedan dess och det är synd för det är ju en fin svensk råvara, säger Jerk Åkerblad.

Det är inte bara abborre som fått stryka på foten. Sedan oktober förra året har Tällbergsgården inte haft någon färsk insjöfisk på menyn överhuvudtaget.

– Vi missade gössäsongen förra hösten. Vi kan inte köra gös i den temperaturen för ingen vill ha överstekt fisk, berättar styrelseordförande Jesper Ehlis.

Leksands kommun har föreslagit alternativet att först frysa ner fisken för att sedan tina och tillaga den, även det ska garantera att parasiter dör. Men det är inget rimligt alternativ enligt Jesper Ehlis.

– Färsk fisk är godast, fisk ska inte frysas.

LÄS MER: Bakar allt själv men förbjuds använda ordet "Hembakat"

LÄS MER: Hon tvingas stryka hembakat - men kommunen serverar "hemlagat potatismos"

Lis Ryberg är verksamhetsansvarig för livsmedelshantering på Leksands kommun.

– Vi har varit i kontakt med Livsmedelsverket i den här frågan och de menar att det krävs 56 grader, då har vi gått på det. Beslutet grundar sig på en rapport från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet.

Tällbergsgården har överklagat kommunens beslut till Länsstyrelsen och ett avgörande väntas under hösten.

Om man inte skulle få rätt hos Länsstyrelsen kommer restaurangen överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen, berättar Jesper Ehlis.

– Det här är någonting som bara händer i Leksands kommun. Att det är olika tillämpning i olika kommuner står helt klart.