Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurangskutan kantrade vid kajen

Skutan i Enån har fått kraftig slagsida och tar in vatten.
– Skutan kan inte bli liggande så här. Ägaren är ansvarig för att den kommer på rätt köl igen, säger räddningschef ­Rune Daniels, Räddningstjänsten Rättvik.

För två veckor sedan började restaurangskutan i Enån ta in vatten och få slagsida.
– Skutan kantrar och ligger inte vid sin förtöjning. Den tar in vatten och vi från Räddningstjänsten kan inte ingripa i det här läget. Det är ägaren till skutan som måste försöka bärga båten, säger Rune Daniels.

Under den kommande veckan ska bland andra Räddningstjänsten och Samhällsutvecklingsförvaltningen inom kommunen träffas för att diskutera vad ska hända med skutan.
– Vi var nere vid kajen och undersökte för att se om det skulle gå att länspumpa skutan, men eftersom hon tar in vatten hela tiden är det meningslöst. Det behövs både pumpar och någon form av bärgning för att få båten på rätt köl igen, säger Rune Daniels.

Enligt räddningschefen finns inga oljor eller risk för utsläpp från båten, men eftersom båten har fyllts med betong i botten för att ligga stadigt, behövs bärgningsutrustning. Utrustningen behövs innan vårfloden då vattennivån är låg i Enån.
Bolaget Älvkajen AB äger skutan, men driver inte restaurangen. Daniel Forsberg är en av de som jobbat på båten i sommar.
– Det som har hänt skutan ser inte bra ut, men vi förbereder åtgärder för att få den på rätt köl igen. Det behövs bärgningshjälp. Vi måste rädda situationen så fort som möjligt, säger Daniel Forsberg, kock på skutan.

Katarina Cham/DT
katarina.cham@dt.se