Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revisorer kritiska till Gagns Inn-köp

Revisionsbyrån KPMG riktar – efter en granskning – grav kritik mot den kommunala hanteringen av ­Gagnefsbostäders förvärv av Gagns Inn.
– Det är tyvärr så att ärendet kan tjäna som ett exempel på hur handläggning inom en kommun inte ska gå till, heter det i granskningsrapporten.

KPMG har på uppdrag från kommunens förtroendevalda revisorer granskat förvärvet av Gagns Inn – och funnit ”en sällsynt flora av grova felaktigheter”. I rapporten fastslås bland annat att:

♦ Diarieföring inte fungerar enligt reglerna vare sig hos kommunstyrelsen eller Gagnefsbostäder.
♦ Vid kommunstyrelsens allmänna utskotts behandling av ärendet var kommunalrådet uppenbart jävig.
♦ Hanteringen gjort att kommunstyrelsen i praktiken saknat inflytande över frågan om att köpa Gagns Inn.

I en sammanfattning skriver KPMG att ”reglerna om offentlighet har åsidosatts, uppenbart jäv har förekommit, handlingar har undanhållits, diarieföring har skett månadsvis i efterhand, ekonomisk redovisning har saknats, handläggning har skett helt vid sidan av gängse regler, underlag till beslut har varit direkt felaktigt, allt detta trots att mycket tid funnits för en korrekt, transparent och lagenlig handläggning.”

– Ovanpå detta har Gagnefsbostäder fattat beslut om förvärv utan att ha försäkringar om hur ekonomin ska lösas, utan att ha en ­ordentlig besiktning av fastigheten och med villkor som är ogynnsamma för ­bolaget, heter det vidare.
Revisorerna konstaterar också att kontraktet omfattar en friskrivningsklausul, där Gagnefsbostäder accepterar att säljaren helt slipper ansvar för dolda fel.
Revisionen begär att kommunstyrelsen och Gagnefsbostäder senast den 28 november yttrar sig över rapporten. Till tidningen säger kommunalrådet Sofia Jarl (C) att hon behöver tid att sätta sig in i rapporten innan hon kommenterar den.

Kent Olsson/DT