Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revolutionen är ingen tebjudning

Femtio döda under den senaste tidens politiska tumult i Egypten – det är långt till den arabiska vårens mest optimistiska dagar.
Samtidigt ska man ha klart för sig att revolutioner aldrig varit några tebjudningar och heller aldrig designats för att passa den sedvanliga TV-dramaturgin: Så här rörigt är det när samhällen stöps om! Så hade Europa det under mer än ett halvsekel efter 1848, med ständiga framryckningar och tillbakagångar för demokratin.

Eländet i Egypten är att Muslimska brödraskapet var och är den rörelse som är bäst organiserad, medan oppositionen varit splittrad på alla ledder, från klassisk vänster till liberalism.
Men det är i protesterna mot president Mursis undantagslagar och dekret som en fungerande demokratisk opposition sakta men säkert kan byggas upp. Inga garantier finns för att det lyckas, men hoppet står i slutändan till att fler organiserar sig än de religiösa.
Nu står det och väger i Egypten. Tyvärr kan temperaturen faktiskt indirekt ha höjts också genom terrordåd i Algeriet och fransk invasion i Mali. Så mycket är dock klart, att Egyptens demokrati också är vår sak.

Göran Greider