Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riddaretemplet Ariel fyller 100 år

Den 7 december fyller Riddaretemplet Ariel i Falun 100 år. Ett jubileum som firas med en stor bankett på lördagskvällen där bland annat Tempelriddareordens högste stormästare Per Fredheim från Sundsvall högtidstalar.

Tempelriddareorden är i grunden en del av den nykterhetsrörelse som uppstod i USA i mitten av 1800-talet. Den kom så småningom även till Sverige och ett första tempel bildades i Gränna år 1887.

Idag ligger centrum för hela tempelriddareorden i Norden och tempel finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och på Färöarna. I Dalarna bildades Riddaretemplet Ariel 1919. Ett dussintal tempelriddare från andra tempel runt om i Sverige bodde i Dalarna, och de tog hjälp av Riddaretemplet Manhem i Gävle för att inviga ytterligare bröder till en tilltänkt tempelstart.

Den 7 december kom dåvarande högste stormästaren Oscar Eklund på besök och templet Ariel kunde instiftas. På plats fanns då inte mindre än 27 instiftande bröder och 22 gästande bröder från andra tempel. Till templets förste mästare valdes Oskar Pierrou och lokal hade man till en början på andra våningen i Johanneskyrkan i Falun.

Redan 1920 hade Ariel 20 intagningsmöten och tog vid dessa in totalt 38 nya medlemmar.

Lokalerna blev snabbt för små, och efter att ha bytt lokal några gånger köpte templet en egen fastighet på Svärdsjögatan 8. Från 1928 drevs verksamheten i den fastigheten, som samtidigt på de nedre våningarna hade hotell Kåre.

Verksamheten fortsatte sedan att växa och 1945 var man 264 bröder i RT Ariel. Då startades ytterligare ett tempel i Dalarna. Pro Pace i Ludvika. Men tillväxten fortsatte ändå. Och 1960, när RT Ariel hade 305 medlemmar, bildades ytterligare ett tempel – Mäster Jacob i Mora.

Som störst var tempelriddareordens verksamhet i Dalarna 1967. Då hade de tre templen tillsammans 524 aktiva medlemmar. Under 80 och 90-talen sjönk verksamheten, och 1998 lades Mäster Jacob ner. 2007 var det Pro Paces tur att omvandlas från eget tempel till att bli en utpost till Riddaretemplet Ariel.

Riddaretemplet Ariel blev i början av 90-talet av ekonomiska skäl tvungen att sälja sin fastighet, och flyttade 1993 samman med Odd Fellow i de då nystartade ordenslokalerna i Gamla Prästbostället på Åsgatan. Där bedriver man idag sin verksamhet som hyresgäst. Antalet bröder i riddaretemplet är idag nere i cirka 70 och många av dem har mycket hög ålder. Den äldste medlemmen i Riddaretemplet Ariel fyllde häromdagen 104 år och hade då varit medlem i tempelriddareorden i 81 år.

Dalatemplen har under de 100 åren haft cirka 1300 medlemmar, varav 911 tillhört Riddaretemplet Ariel. Många av dem har varit kända personer. Det har bland annat varit tre landshövdingar som Gustav Andersson i Rasjön, Bernhard Eriksson och Gösta Elfving. Likaså ett antal riksdagsmän och till exempel tidningsmannen Valdemar Skarstedt hör till dessa. Men bredden på yrken har varit imponerande. I verksamheten har män som kämpat för nykterheten från alla samhällsklasser funnits med och tempelriddareorden är idag det enda helnyktra ordenssällskapet för män i Sverige.

Totalt har Riddaretemplet Ariel under åren haft 17 olika mästare. Idag leds templet sedan åtta år tillbaka av Lars-Erik Måg, Falun.

Idag finns även en kvinnlig motsvarighet till tempelriddareorden – nämligen tempelbyggareorden, som har en förgård till Stockholmstemplet Mälardrottningen i Falun. Där är Irene Fredholm, Borlänge, presiderande syster. De delar idag lokaler med Riddaretemplet Ariel.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips