Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksäpplet finns i Borlänge

Riksdagshuset renoverades i slutet av 1930-talet.Byggmästare Olle Engkvist som ansvarade för arbetet fruktade att riksäpplena som dekorerade taket för tunga för husets allmänna bästa.

Han skänkte helt sonika bort dem till nära vänner och la beslag på några själv.Det är bakgrunden till att ett riksäpple placerades på Sturegatan utanför Byggolebas kontorskomplex intill höghuset.

Riksäpplet vid Sturegatan 4 har en design som nämns typ 1. Typ 1 äpplen dekorerade riksdagshusets tak.
När riksdagshuset på nytt renoverades 1983 fanns planer på att nytillverka några äpplen. Det visade sig att det skulle kosta en miljon kronor per äpple så planerna övergavs. Istället gjordes äpplena i glasfiberarmerad plast. Betydligt billigare och inte minst – lättare.
Det finns flera typer av riksäpplen. Äpplen av typ 2 var mer som urnor placerade i en dekorerad vas. Sådan äpplen fanns tidigare placerade vid Riksbanken mot Riksgatan och sedan fanns ytterligare en variant, typ 3, som var placerade vid Riksbanken mot Riddarfjärden.

Riksäpplet i granit i Borlänge är en bumling på nära metern.
Övriga riksäpplen står vid Edsbergs slott och på fina adresser utanför Stockholm.
På Sturegatan 4 huserar i dag konsultbolaget Tyrén. Ingen anställd kände till att de hade ett riksäpple alldeles utanför grinden.
– Jag trodde det var en skulptur av nått slag, säger kontorschefen Johan Hedlund. Nu när vi vet vad det är och bakgrunden blir stenklumpen väldigt mycket mer intressant.
Olle Engkvist ägde tidigare fastigheten genom Byggoleba. Det är förklaringen.

Hans Dahlqvist