Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagen behandlar motioner om älvdalskan som minoritetsspråk

En delegation från föreningen Ulum Dalska var nyligen i Stockholm och i riksdagen för att informera riskdagsledamöter om just älvdalskan.

Tre motionärer, en från Miljöpartiet, en från Centerpartiet, Peter Helander från Mora och en Sverigedemokrat har lämnat in motioner till riksdagen om att erkänna älvdalskan som minoritets/landsdelsspråk. För att infomera sig mer om älvdalskan hade en delegation från föreningen UIum Dalska bjudits in till riksdagen.

Yair Sapir, lingvist, språkvetare vid högskolan i Kristianstad och även representant för Ulum Dala höll ett seminarium för riksdagsledamöter där Ulla Schütt, Emil Eriksson och Björn Rehnström från Ulum Dalska också närvarande.

Efter seminariet hölls ett öppet möte i Årsta Folkets hus arrangerat av Språkförsvaret och Ulum Dalska.

Lena Willemark inledde med att sjunga på älvdalska och Ulla Schütt höll ett välkomstanförande.

Emil Eriksson Björn Rehnström, Per-Åke Lindblom, Språkförsvaret och Lars Stensland, lingvist och som även gjort Älvdalsordboken satt i panelen där älvdalskan som eget landsdelsspråk diskuterades.

– Vi vet inte när motionen kommer att behandlas av riksdagen, men vi hoppas att älvdalskan äntligen kommer att erkännas som minoritetsspråk för att bevara och hålla språket levande i framtiden.

– Det var ett stort intresse från åhörarna och det ställdes många frågor.

– Även Älvdalens kommun har dessa intentioner, bland annat har kommunen nyligen öppnat en förskoleavdelning där målsättningen är att enbart älvdalaska ska talas, berättar Ulla Schütt.

Föreningen deltog även i olika media i samband med besöket i Stockholm.