Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagen vill inte granskas

Det har länge existerat en viss spänning mellan tidningen Riksdag & Departement och dess ägare Riksdagsstyrelsen. Så sent som oktober 2011 instruerade exempelvis en socialdemokratisk ledamot, vänligt men bestämt, en av tidningens reportrar att inte rapportera om hur styrelsen hanterat ett ärende.

I våras tillsattes en utredning om tidningens framtid. Alternativen var nya ägare, enbart elektronisk utgivning eller nedskärning, och utredningen fastnade för det första. Om det fanns en seriös intressent med en långsiktig plan för tidningens framtid kunde den säljas. Redan detta var ett dåligt beslut, närheten till makten har betytt mycket för tidningens möjlighet att uppfylla sitt demokratiska uppdrag, men historien skulle bli mer absurd än så.

Trots att Dagens Samhälle, som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting (och i förlängningen alltså av oss medborgare), ville köpa tidningen (som också ägs av oss medborgare) så beslutade Riksdagsstyrelsen den 23 september om nedläggning. Detta oaktat att en nedläggning blir väsentligt dyrare än en försäljning (återigen, för oss medborgare).
Att tala om det effektiva användandet av skattemedel är alltid relevant. Men Riksdag & Departement har sedan tidningen såg dagens ljus 1976 bidragit med värden som inte lika lätt låter sig kvantifieras i kronor och ören. När andra redaktioner – public service inkluderat – övergått till att nästan uteslutande bevaka politiken utifrån spel- eller konfliktperspektiv har Riksdag & Departement benhårt hållit fast vid sitt politiskt beslutade saklighetskrav. Det mesta som sker i regeringen och riksdagen plockas aldrig upp av massmedierna, det anses inte ha tillräckligt nyhetsvärde. Men läs Riksdag & Departement en gång i veckan och du får – utan säljande dramaturgi, utan skvallervinklar – god kunskap om allt som sker i det offentliga beslutsfattandets centrum.

En gång i tiden hade jag förmånen att praktisera på, och har även utfört visst lönearbete åt, tidningen. Det handlar om en oerhört kompetent redaktion som alltid värnat sitt oberoende och avslöjat flera fall av oegentligheter och maktmissbruk. Och kanske är det här skon klämmer.
Det brukar heta att alla vill ha granskning men att ingen vill bli granskad, och kanske har Riksdag & Departement helt enkelt utfört sitt uppdrag lite för väl. Blivit obekväm. Det är svårt att inte misstänka att detta är en del av bakgrunden till ett annars obegripligt beslut.
Enligt Riksdagsstyrelsen ska det nu istället satsas mer på riksdagens hemsida. Sajten fungerar förvisso fenomenalt bra, men den ägnar sig åt att föra vidare politikernas egna ord, inte åt att granska dem. Riksdagens informationstjänst kommer aldrig avsätta en justitieminister, som Riksdag & Departement gjorde 2006. Det var en demokratigärning i begreppets mest glasklara bemärkelse. Det tycks inte ha uppskattats av ägaren.

Ivar Andersen
ivar.andersen@daladem.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel