Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- riksdags- och kommunpolitik

Med några dagar kvar till val vill Rågher Thelin, facklig-politiskt ansvarig i Kommunal väcka väljarna.
Han pekar på sambandet mellan riksdag och kommun och hoppas att det rödfärgade Smedjebacken även väljer rött till riksdag.

Rågher Thelin som är fackligt politiskt ansvarig säger att Kommunal är kopplat till socialdemokratin genom de gemensamma grunderna och synsättet. Han är djupt oroad för vad en mandatperiod till med borgarna vid makten ska göra med det välfärdssamhälle som fackförbunden och socialdemokraterna byggt upp.
- Jag hoppas alla som röstar s i kommunvalet gör det även i riksdagsvalet.
Han hör i samtal med kommuninvånarna att många s-väljare i kommunen säger att de i riksdagsvalet tänker rösta på alliansen och det oroar Rågher.
- Det är viktigt att förstå sammanhanget. Det blir omöjligt att föra en socialdemokratisk politik i en kommun med borgerlig regering.
- Det blir en dubbelsmäll för kommunerna. Samtidigt som statsbidragen minskar så förs kostnader över till kommunen för exempelvis ökat behov av försörjningsstöd, säger Rågher Thelin.

Rör inte jobbavdraget

Han vet att kommunen pusslar in i det sista för att undvika att behöva säga upp folk och på det sättet har den enskilde skyddats i många fall men snart klarar inte kommunen att göra det. Fackförbundet Kommunal har räknat ut att 5 miljoner mindre i statsbidrag motsvarar 17 tjänster.
Rågher Thelin frågar sig också om de rödgrönas budskap gått fram.
- Vi kommer inte att röra jobbskatteavdraget för de som tjänar under 40000 kronor i månaden. Däremot vill vi ta ut mer skatt av de som tjänar över 480000 kronor om året.
LO-facken och socialdemokraterna vill minska egenavgiften till 100 kronor så alla kan vara med i A-kassan och de vill reparera arbetslöshets- och sjukskrivningssystemen så att alla får den trygghet de behöver. Rågher Thelin stödjer till fullo Erik Hellkvist, Byggnads, insändare i DD 15/9 "Vart tog minskningen av utanförskapet vägen?"


HELENA FORSBERG
0240-712 22
helena.forsberg@daladem.se