Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagsledamot: Om staten sätter mål borde man också ha finansiering att nå dem


Omarronderingen i norra Dalarna ställer frågan på sin spets: Vem ska betala för att värdefull skog ska sparas?
- Ska vi ha de nationella miljömålen, måste vi också tillföra resurser. Jag är beredd att verka för att vi ska se över den här problematiken, säger dalariksdagsmannen Ulf Berg, M.

Han och Ann-Britt Åsebol, M, och Rosa Güclü, S, som också representerar Dalarna i riksdagen, tillbringade tisdagseftermiddagen i skogen med Skogsstyrelsen och skogsägare.
Riksdagstrion fick bland annat fördjupa sig i de problem som både myndigheter och enskilda markägare möter när skogens naturvärden ställs mot dess ekonomiska värden. Det blir särskilt tydligt under den omarrondering som pågår i norra Dalarna, när småskiften ska göras om till stora.
Skogsägaren Rikard Estenberg från Älvdalen fick exemplifiera detta. I hans fall ska tre skiften bli två, och ett består av en nyckelbiotop med höga naturvärden.
- Vem ska få den, och ska den räknas som en vinst eller en förlust? Är den värd noll eftersom man inte kan avverka där eller är den värd mer än 100 procent eftersom är biotopskyddad? säger Lars Ambrosiusson på Skogsstyrelsen.
Han förtydligar att det inte är förbjudet att avverka i en nyckelbiotop men att certifierade skogsbolag inte ska göra det. Att skogen bör sparas är inte alltid ett välkommet besked för markägaren, som kanske hade hoppats tjäna en del på virket.
En lösning vore att Skogsstyrelsen erbjöd skogsägaren annan mark i ersättning för nyckelbiotopen. Men myndigheten har inte råd.
- Jag hoppas att politikerna tar till sig vår situation och ger oss mer resurser, säger Lars Ambrosiusson, som uppskattar att Skogsstyrelsen i norra Dalarna skulle behöva dubbla sin budget för markinlösen.
Detta var något som riksdagsledamöterna tog med sig.
- Vi måste kanske fundera på om omarronderingen behöver mer pengar för att problemet ska lösas, eftersom Dalarna är ett av de sista områdena som gör detta. Då kan man ersätta markägare och avsätta de här värdefulla områdena så att de kan vara orörda i framtiden, säger Ulf Berg och tillägger:
- Om man sätter mål från statens sida borde man också ha finansiering för att nå dem.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG
023-476 82
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se