Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikskrim utreder korruption

Rikskriminalpolisen startar en förundersökning om Rättviks Fastighets AB:s sparkade vd
Han misstänks för korruption.
Kommunalrådet Anette Risbeck gjorde anmälan.

Annons

Hon är ordförande i Rättviks Kommunhus AB. Styrelsen gjorde en formell polisanmälan efter revisionsrapporten i oktober. Rättviks Fastighets AB hade ett underskott på 13 miljoner. 72 miljoner hade handlats upp till fastighetsunderhåll.
Misstankarna då handlade om trolöshet mot huvudman och att vd:n inte följt bokföringslagen. En stor upphandling av ledbelysning var inte heller förankrad. Vd:n tog beslutet själv.
– Det är inte brottsligt att investera i underhåll och reparationer, men han har försatt Rättviks Fastighets AB i en svår situation. Han raserade det på sju månader, sa förre vd:n Örjan Furn.

– Bedrövligt, fruktansvärt, sa kommunalrådet Annette Risbeck efter revisorernas redogörelse.
I dag bekräftar hon att rikskriminalpolisens nationella korruptionsgrupp. startat en förundersökning. Förre vd:n misstänks för korruption.
Kriminalinspektör Staffan Malm sköter förundersökningen.
Den sparkade vd:n fick sex månadslöner när han sade upp sig i augusti. Månaden efteråt fick han nytt jobb på en myndighet. Han har tidigare en rad kommunala vd-uppdrag bakom sig.


– Vi blev förda bakom ljuset, sa Rättviks Fastighets AB:s styrelseordförande Björn Guström, FP i höstas.
Han uppgav först att han tänkte sitta kvar som ordförande.
Två ledamöter valde att hoppa av direkt, Inge Brorsson, C och Lars-Erik Liss,S.
Nu har dock Björn Guström backat, och säger upp sig från alla sina politiska uppdrag. Fastighetsbolagets vice ordförande Hans Nyberg, M har också lämnat sitt uppdrag.

Birgit Nilses Gröndahl