Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikskrim utreder korruption

Rikskriminalpolisen startar en förundersökning om Rättviks Fastighets AB:s sparkade vd
Han misstänks för korruption.
Kommunalrådet Anette Risbeck gjorde anmälan.

Hon är ordförande i Rättviks Kommunhus AB. Styrelsen gjorde en formell polisanmälan efter revisionsrapporten i oktober. Rättviks Fastighets AB hade ett underskott på 13 miljoner. 72 miljoner hade handlats upp till fastighetsunderhåll.
Misstankarna då handlade om trolöshet mot huvudman och att vd:n inte följt bokföringslagen. En stor upphandling av ledbelysning var inte heller förankrad. Vd:n tog beslutet själv.
– Det är inte brottsligt att investera i underhåll och reparationer, men han har försatt Rättviks Fastighets AB i en svår situation. Han raserade det på sju månader, sa förre vd:n Örjan Furn.

– Bedrövligt, fruktansvärt, sa kommunalrådet Annette Risbeck efter revisorernas redogörelse.
I dag bekräftar hon att rikskriminalpolisens nationella korruptionsgrupp. startat en förundersökning. Förre vd:n misstänks för korruption.
Kriminalinspektör Staffan Malm sköter förundersökningen.
Den sparkade vd:n fick sex månadslöner när han sade upp sig i augusti. Månaden efteråt fick han nytt jobb på en myndighet. Han har tidigare en rad kommunala vd-uppdrag bakom sig.


– Vi blev förda bakom ljuset, sa Rättviks Fastighets AB:s styrelseordförande Björn Guström, FP i höstas.
Han uppgav först att han tänkte sitta kvar som ordförande.
Två ledamöter valde att hoppa av direkt, Inge Brorsson, C och Lars-Erik Liss,S.
Nu har dock Björn Guström backat, och säger upp sig från alla sina politiska uppdrag. Fastighetsbolagets vice ordförande Hans Nyberg, M har också lämnat sitt uppdrag.

Birgit Nilses Gröndahl