Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksspelman med rätt att fira

Per-Ola Björklund spelar i och för sig inte lyra, men om han så gjort hade den säkert haft många strängar.
För under de 40 år som "P-O" verkat inom artistvärlden har han hunnit med mycket.
– Nu ska jag skriva ännu mer och bättre, förklarar riksspelmannen och författaren från Bjursås.

Klädd i traditionella Bjursåsdräkt tar han emot hemma i Jämtbogården, vackert belägen på Dössbergets med milsvid utsikt.

– Vid klart väder ser jag ända bort till Borlänge, säger Per-Ola som sedan ett antal år tar emot turistgrupper vid gården där de förutom betagande vyer och genuin dalamiljö också får sig en rejäl dos dalakultur. Inte minst då Per-Ola i år firar 40 år som artist och bjudit besökarna på ett specialprogram om dessa år.

Men vi backar bandet till Per-Olas uppväxt i Äppelbo. Där lärde han sig spela fiol hos riksspelman Ivar Stolpe och de musikaliska grunderna var lagda. Han dansade med Västerdala Folkdanslag och även teaterscenen lockade den unge Äppelbosonen som 1974 gjorde sin scendebut i Ingmarsspelen där han senare kom att spela Hök-Gabriel. Samma år spelade han även i Trollbröllopet.

Sedan dess har det rullat på. Som 26-åring fick han 1981 motta Rune Lindström-stipendiet och året därpå utnämndes han till riksspelman. 1983 gav han ut sin första bok vilken handlar om alla de bygdespel som finns och har funnits i vårt rike, -84 regisserade han Skinnarspelet vid Falu stadsteater och däremellan hade han också hunnit köpa och påbörja renoveringen av Jämtbogården i Bjursås i vilken snickaren Ante Nykvist spelat en stor roll.

– 2008 kunde jag börja ta emot turistgrupper här och på bara något år hade jag tagit emot drygt 3000 besökare. I sommar har 14 turistbussar varit här, förklarar Per-Ola medan har guidar runt på den pietetsfullt renoverade gården där dalakulturen smyger bakom varje timmerknut.

Det är dock inte bara Dalarna Per-Ola Björklund varit verksam i. Under 1980-talet vistades han en hel del i spanska Fuengirola och lärde känna Alice Babs med vilken han och Bjursåsflickorna gjorde flera framträdanden. Han deltog även som riksspelman i samband med världsutställningen i Sevilla 1992 och har även gjort teater av Ingmarsspelen i form av uppsättningarna "Jerusalemspelet" och "Stad i guld".

– Vid en föreställning av Jerusalemspelet satt Astrid Lindgren i publiken. Vi kom att bli goda vänner och jag fick även äran att spela vid hennes 90-årsdag, berättar han.

Att exakt räkna upp allt Per-Ola Björklund varit involverad i under de 40 artiståren skulle kräva stort utrymme, men nämnas måste i alla fall det egenhändigt skrivna lustspelet "Herrgårdslif".

– Det spelades ursprungligen i Stjärnsund, men på senare år även i Högsbo bruk i Gästrikland, med bl a Tomas Bolme i en av huvudrollerna och det är nog bland det roligaste jag gjort. "Herrgårdslif" har setts av över 8000 personer och det är jag lite stolt över, förklarar Per-Ola som även gjort teater av såväl Carl Larssons som Einars Norelius liv och är mannen bakom ett Karlfeldt-program Dramaten satt upp.

På Jämtbogården har han också sin skrivarstuga, vackert takmålad av Ljugas Robert Persson.

– Här finner jag den inspiration och arbetsro jag aldrig kunde hitta under de år jag bodde i Stockholm, det var en alldeles för stressig och orolig miljö för mig.

Då han själv får ta fram den egna karriärens höjdpunkter har han bilden klar för sig.

– Åren med Bjursåsflickorna och Alice Babs är nog de roligaste och mest stolt är nog över "Herrgårdslif".

Men än tänker han inte slå sig till ro.

– Jag ska skriva ännu mer och ännu bättre och kanske även få andra producenter delaktiga. Själv har jag tidigare arbetat så mycket att familjelivet blivit åsidosatt och det är sådant jag känner dåligt samvete för i dag, min dotter är ju trots allt ändå det största som hänt mig i mitt liv, avslutar Per-Ola Björklund.