Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för listeria i matlådor - berör äldre i Ludvika

Mat som leverats till äldre i Ludvika kan innehålla listeriabakterier.
Ingen i Ludvika har konstaterats smittad.

1 400 äldre, varav 500 i Göteborg, har fått mat som kan ha smittats med listeriabakterier, uppger Sveriges Radio P4. Även äldre i Ludvika, Stockholm, Borås , Norrköping, Umeå och Åtvidaberg kan ha fått maten.

Smittan upptäcktes i leverantören Sodexos egna rutinkontroller.

I normala fall är listeriabakterier ofarliga, men för personer med nedsatt immunförsvar, gravida och äldre kan infektionen vara farlig, enligt Folkhälsomyndigheten. Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen är hjärnhinneinflammation samt blodförgiftning (sepsis).

Om maten värms upp ordentligt, till över 70 grader, försvinner smittorisken.

Sodexos distriktschef, Susanne Fridlund, vill ändå att alla äldre slänger den mat som levererats, som en försiktighetsåtgärd.

Bakterierna har konstaterats i ett nedkylningsskåp hos Sodexo.

– Vi har inte upptäckt någon listeria i maten, säger Susanne Fridlund.

107 personer i Ludvika får enligt företaget mat från Sodexo. Det är äldre som får Sodexos mat genom hemtjänsten. Äldreboendena har inte fått den här maten, och berörs alltså inte av larmet.

– Vi har kontaktat kommunen och hemtjänsten. Vi har också ringt hem till de som får den här maten, säger Susanne Fridlund.

Ingen i Ludvika har konstaterats smittad av listeria.