Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskfyllda intrång i fallfärdig byggnad

Den så kallade ”fasta paviljongen” på Säters sjukhusområde har blivit ett gissel för kommunen. Trots skyltar och galler tar sig obehöriga in i den fallfärdiga byggnaden.

Den fastighet som kallas fasta paviljongen på Säters sjukhusområde är en hundraårig byggnad som tidigare fungerat som säkerhetsanläggning för särskilda riskpatienter.

Anläggningen togs ur bruk 1989 och har därefter förfallit. Flera kända brottslingar har varit inspärrade i paviljongen, däribland Salalig­ans ledare Sigvard Nilsson-Thurneman som på 1930-talet var delaktig i flera uppmärksammade mord. Sigvard Nilsson-Thurneman har senare också blivit mystifierad som en ockultist.

Men denna vackra byggnads spännande historia har skapat problem för Säters kommun. Så kallade ”urban exploration-entusiaster” (en subkultur där man finner spänning i att utforska olika typer av byggnader), ”geocaching-utövare” (en typ av spelarstyrd orientering där kontroller ofta göms på svårtillgängliga platser) och festsugna ungdomar tar sig in i den fallfärdiga byggnaden och utsätter sig därmed för fara.

Andreas Mossberg som sitter på samhällsbyggnadsförvaltningen i Säter är oroad.

– Jag kan förstå att det är spännande att ta sig in i byggnaden men det är direkt farligt, säger han. Byggnaden är i så dåligt skick att det bästa vore att riva den.

Kommunen har satt upp ”tillträde förbjudet”-skyltar och blockerat alla ingångar till paviljongen för att motverka intrång och på längre sikt är det tänkt att man ska jämna byggnaden med marken.

– Vi har märkt att de som tagit sig in i byggnaden har varit mycket uppfinnings-rika, säger Andreas Mossberg. Men om vi märker att de senaste åtgärderna inte hjälper så överväger vi bevakning av byggnaden.

När DT var på plats vid paviljongen var alla ingångar spärrade med galler eller plåtar. Dock fanns tydliga tecken på försök till intrång.

Love Bergström
love.bergstrom@dt.se