Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rissveds klar för proffsteam i Schweiz

Ända sedan hon var 17 år har den schweiziske cykel- legendaren Thomas Frischknecht haft koll på Falu CK:s supertalang Jenny Rissveds.

Nu har hon skrivit på ett proffskontrakt med hans Scott Odlo MTB Racing Team.

– Det är coolt att han vill ha mig med. Han måste se potential i mig, säger Rissveds.

Världen ligger bokstavligt talat för Jenny Rissveds fötter. I våras tog hon stu-denten från cykelgymnasiet i Falun, och för ungefär en månad sedan blev det klart med ett proffskontrakt för 19-åringen.

Scott Odlo MTB Racing Team (tidigare Scott Swiss Power MTB Racing Team) är ett schweiziskt proffslag som kan skylta med front­figuren Thomas Frisch-knecht, en världskänd cyk-list som bland annat tog OS-silver 1996.

Enligt Jenny Rissveds har tankarna på att skriva på för laget funnits länge. Redan när hon var 17 år tog Frischknecht kontakt med Rissveds, men hon kände sig inte beredd att ta steget då.

Samtidigt var det många andra klubbar som drog i henne.

– Det var första året som det hade gått riktigt bra för mig, och jag hade fått en del förfrågningar från olika team, men tackat nej. Det var inte så att det var dåliga team, men jag ville inte göra något förhastat. Dessutom gick jag fortfarande kvar i skolan, och kände att det var ett för stort hopp.

Under hela 2013 har Jenny Rissveds haft ett samarbete med Frischknechts team, då de bland annat gett henne support i samband med tävlingar. Hon beskriver sig själv som en ”gäståkare”, och kände sig därför väl bekant med laget när hon i november tog beslutet att skriva kontrakt med dem.

Kontraktet sträcker sig fram till OS 2016.

– Det känns häftigt när jag tänker på det. Jag är den enda tjejen, och den enda icke-schweizaren i laget. Det är coolt att han vill ha mig med. Han måste se potential i mig.

Jenny Rissveds, som gjort sig känd för sin hastighet på tävlingsbanorna, tar det mer saktmodigt i vanliga livet.

Hon känner till flera unga cyklister som skyndat för snabbt i karriären och gått in i väggen. Därför lugnar hon sig tills vidare med flytt till Schweiz, och kommer att bo kvar i Falun och ha kvar sitt medlemskap i Falu CK.

– Jag vill inte att det ska bli för mycket på en gång. Jag är inte redo att flytta än, utan vill prova på att bo själv här i Falun först. Jag har ingen brådska – tycker man bara det är kul så kan man tävla på elitnivå tills man blir 40.

Louise Sundström
louise.sundstrom@dt.se