Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: 75 års fred och EU pressas

Freds- och Europadagarna

9 maj är Europadagen. På den uppmärksammar Europa freden och sammanhållningen på vår kontinent. I år vill institutionerna i EU även uppmärksamma de människor som hjälper till att klara coronakrisen.

Det är i dessa dagar även 75 år sedan det blev fred i Europa efter andra världskriget. I området vid Stilla havet fortsatte dock kriget, mellan Japan och de allierade, fram till i augusti.

8 maj ses som fredsdag i Europa. Men 9 maj är fredsdag i Ryssland. 14 augusti är fredsdag i kriget i Asien, mot Japan. Tre diktaturer stred ju i kriget mot flera länder som kallades för de allierade.

De tre diktaturerna var nazistiska Tyskland, fascistiska Italien och kejsarriket Japan. De kallades axelmakterna.

De allierade länderna var främst Storbritannien och Rysslands föregångare Sovjetunionen, trots att landet var en diktatur, och senare även USA. Men fram till att Tyskland anföll Sovjetunionen sommaren 1941 stod Storbritannien nästan ensamt i Europa i kriget mot Tyskland.

Tidiga hösten 1940 stod flygstrider runt Engelska kanalen, Slaget om Storbritannien. Då lyckades landet avvärja tyska flygets attacker.

USA stod utanför kriget fram till december 1941, då Japan anföll USA på Hawaii. Men USA stödde Storbritannien materiellt före det. En majoritet fanns för det i USA.

En politisk ådra som heter isolationism har alltid funnits i USA. Den går ut på att USA ska ägna sig åt sig självt. Det är denna isolationism som USAs president nu, Donald Trump, i hög grad knyter an till med sitt "Amerika först"-motto.

USAs inträde i andra världskriget gav avgörande styrka militärt och i förnödenheter till de allierade. Och Sovjetunionen gjorde stora mänskliga uppoffringar i striderna mot det nazistiska Tyskland.

Men USAs enorma kapacitet industriellt gav landet och dess sida fördelar, i produktion av vapen och utrustning. USA tog också fram kärnvapen och använde dem mot Japan då två atombomber fälldes och bidrog att Japan kapitulerade.

När kriget var över stod USA som segrare och starkast i världen ekonomiskt och industriellt. Nästan alla andra länder var i ruiner av kriget.

USA bidrog till att grunda militära alliansen Nato och gav ekonomiskt stöd, Marshallhjälp, till krigsdrabbade länder i Europa. USA var den ledande demokratin. Sovjetunionen med sin kommunistiska diktatur var motståndaren, militärt och som samhällssystem.

Berlinmurens fall och Östeuropas demokratisering efter 1989 gav demokratisering i flera länder och en ny världsordning. USA var enda supermakten i världen, efter Sovjetunionens / Rysslands försvagning på 90-talet.

Nu i coronakrisen sätts sammanhållningen i EU under press. Det är ett EU som ofta kallas för ett fredsprojekt, med anledning av de mörka minnena från andra världskriget.

USA under Trump har inte samma intresse som förr att leda demokratierna, den fria världen. Och USA och Trump tycker att Europas länder i Nato ska betala mer för sitt försvar.

Så ser det ut 75 år sedan det blev fred i andra världskriget. Nu i coronakrisen sätts sammanhållningen i EU under press. Det är ett EU som ofta kallas för ett fredsprojekt, med anledning av de mörka minnena från andra världskriget.

Trump har bara fokus på USA, som verkar ha avgått som den fria världens ledare. EU och dess länder får fokusera på sig och freden, ja fredsprojektet, i Europa.