Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Analysen av valsiffrorna

EU-valresultatets geografi

Annons

Jag har fått synpunkter på ledare som handlat om resultatet av valet till Europaparlamentet, exempelvis i DD papper 31 maj, sajt 27 maj: Robert Sundberg: Sverigedemokraternas län

Någon tyckte att det var mycket statistik. Personen hade inget emot det, men tyckte det var för lite analys.

Det är möjligt att personen har lite grann fog för kritiken. Jag har dock svårt att ge exakt svar på varför valutgången blev som den blev. Ingen sitter inne med sanningen bakom varför varje väljare röstar som de gör, och det som blir sammanlagda utfallet.

Jag har skrivit om geografiska fördelningen på Sverigedemokraternas väljarstöd. Jag framhöll det mönster som finns. Det är att SD nästan regelmässigt har lägst stöd i varje läns och kommuns centrala del.

I län är det residenskommunen man kan kalla centrum. Och i varje kommun är dess centrala del centrum.

SD har vanligen sitt högsta stöd i delar av kommuner (och län) som ligger långt från centrum (residenskommunen). I Dalarna blev SD största parti i norr och väst, i Älvdalen och Orsa.

Ja, även i Rättvik. Där kom SD på delad första plats med S. Och i Malung-Sälen var SD bara 0,15 procentenhet från S att bli störst.

Jag har skildrat i ledare hur det var i kommuner i Dalarna och dess delar gällande väljarstöd. I exempelvis Falun var SD största parti i fem av 36 valkretsar. De låg i norra kommunen.

Jag analyserade mönster i SDs stöd och kom fram till att det kan ha att göra med att de som bor i kommuner långt från residenskommunen, och i residenskommunens yttre delar, har (i snitt) lägre utbildning, lägre inkomst och är äldre. De väljarna kan tänkas vara mer benägna att rösta på SD.

SDs lägre stöd i residenskommuner, dess centrala delar och andra kommuners centrala delar, kan bero på att andelen med högre utbildning, högre inkomst och i snitt yngre är högre där. Bland dem kan många finna andra partiers politik vara bättre för dem än SDs.

Jag lägger ingen värdering i hur väljarna är i avseenden som utbildningsnivå, inkomstnivå och ålder, utan har de faktorerna som tänkbara orsaker till väljares röstning, apropå de geografiskt olika nivåerna på väljarstödet för här främst SD.

Partier som har svårt att vinna väljarstöd i ett område har anledning att fundera över varför det är så och vad de kan göra åt det, om de vill ha en förändring.

Partier får olika respons i olika väljargrupper beroende på hur väljare är mottagliga för partiers politik och finner att partier gynnar dem. Faktorerna rörande väljarna är sådana som brukar användas vid studier av väljare, som utbildningsnivå, inkomstnivå och ålder.

Partier som har svårt att vinna väljarstöd i ett område har anledning att fundera över varför det är så och vad de kan göra åt det, om de vill ha en förändring.

Jag kan uppmana exempelvis S att föra en viss politik som kan tänkas vara bra eller bättre eller framgångsrikare än den nuvarande. Det gör jag också med jämna mellanrum, om än kanske inte i samband med genomgången av EU-valresultatet.