Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Ännu större polarisering

Parlamentsvalet i Spanien

Det kunde inte bildas någon hållbar regering efter vårvalet i Spanien 28 april. Polariseringen var för stor mellan partierna och viljan till kompromisser var liten. Så det utlystes ett nyval som hölls söndag 10 november.

Sedan början av 1980-talet har det i praktiken varit ett tvåpartisystem mellan socialdemokratiska PSOE och borgerliga PP. Tvåpartisystemet har dock skakats om i nu fyra val sedan 2015.

Till vänster har det socialdemokratiska PSOE fått en utmanare i vänsterpartiet Podemos. Podemos fick i valet nu knappt 13 procent i väljarstöd och tio procent av mandaten.

Borgerliga PP har fått en utmanare i ett liberalt parti, Ciudadanos, som det gick bra för i några val fram till i våras. Ciudadanos blev dock nu valets stora förlorare med mer än en halvering till knappt sju procent av rösterna och knappt tre procent av mandaten.

Framgångar för Podemos och Ciudadanos gick under några år ut över PSOE respektive PP. Spanien har därmed fått ett splittrat, polariserat partisystem. Det gör det svårt att bilda regeringar.

I val i Europa har de senaste åren partier som är högerpopulistiska och främlingsfientliga haft framgångar. Det har skett även i Spanien.

I parlamentsvalet i våras fick nybildade Vox tio procent av rösterna och sju procent av mandaten. Partiet blev novembervalets vinnare, med 15 procent av både rösterna och mandaten. Vox leds av Santiago Abascal.

Den socialdemokratiska regeringen har dock stramat åt migrationspolitiken. Men Vox är också ett nationalistiskt parti, utöver invandringsnegativt, Och Vox har profilerat sig på att vara motståndare till att tillåta regioner, som Katalonien, att ha självstyre.

Vox är antifeministiskt, emot abort och emot muslimsk invandring, för att ta några till frågor. Partiet vill ha en stark statsmakt på nationell, central nivå. Till Vox har en del politiker som förut representerat PP gått. Det är främst från PP som Vox vunnit väljare.

Det har skett trots att PP, lett av Pablo Casado, rört sig åt höger. PP ökade i novembervalet sedan valet i våras och fick nästan 21 procent av rösterna och en fjärdedel av mandaten. Ökningen har skett på främst liberala Ciudadanos bekostnad.

Premiärminister Pedro Sánches (PSOE) har en svår regeringsbildning framför sig om han ska fortsätta regera. Det talas nu om att bilda en stor koalition mellan PSOE och borgerliga PP som i Tyskland

Ciudadanos, lett av Albert Rivera, har haft en vacklande hållning mot PSOE och dess regering och ömsom närmat sig den, ömsom varit kritisk. Borgerliga väljare har gått från Ciudadanos till det mer högertydliga PP samt från PP till ännu mer högerliggande Vox.

PSOE, i regeringsställning i minoritet, fick med 28 procent nästan samma resultat som i vårvalet. Valsystemet gynnar också det största partiet, som är PSOE, som fick 34 procent av mandaten.

Premiärminister Pedro Sánches (PSOE) har en svår regeringsbildning framför sig om han ska fortsätta regera. Det talas nu om att bilda en stor koalition mellan PSOE och borgerliga PP som i Tyskland.

Ciudadanos, PP och Vox har inte tillräckligt med mandat för en majoritet och har stora skillnader. PSOE, Podemos och ett antal tänkbara små, regionala partier når inte heller majoritet.