Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: De många 70-åringarnas kamp

Presidentvalet i USA 2020

Annons

Presidentvalet i USA närmar sig, fast det är ett år till valdagen. I processen i de två stora partierna är de första primärvalen, eller caucus (möten) som många kallas, om tre månader.

För högerpartiet Republikanerna ser Donald Trump ut att nomineras som presidentkandidat. Detta trots att en riksrättsprocess inletts, som dock troligen inte kommer att fälla Trump.

Fokus inför presidentvalet är på vänster- och mittenpartiet Demokraterna. På grund av valsystemet och att det lett till ett tvåpartisystem är det stor spännvidd inom det partiet.

Som kandidater inför presidentvalet har över 20 ställt upp. Cirka tio har ett par procents stöd eller mer i partiet.

Trots många kandidater finns ingen bra. Med det menas någon som är karismatisk, känd, runt 45 år och har en politik som är tydlig och i partiets mittfåra.

De tre ledande kandidaterna är över 70 år. Bernie Sanders är 78 år. Joe Biden fyller 77 år 20 november. Elizabeth Warren är 70 år.

Många av Demokraternas väljare vill ha en kandidat som kan vinna över Trump. Exakt vilken politik, inom ramen för vad Demokraterna står för, kandidaten har finner de vara mindre betydelsefullt.

Därför har Joe Biden legat bäst till. Han är känd efter åtta år som vicepresident och årtionden som senator. Och han ligger i partiets mittfåra, delvis åt högra halvan av partiet.

Biden är dock 77 år. Och hans anhängare är inte så entusiastiska som de mer vänsterliggande Sanders och Warrens anhängare är. Det har också gått trögt för Biden att samla in kampanjpengar.

Sanders har en vänsterliggande politik och entusiastiska anhängare, samt lyckats bra med att samla in kampanjpengar. Sanders kan ha chans att vinna över Trump. För med sin vänsterpolitik vinner Sanders en del arbetarväljare som lutat åt Trump.

Warren är den av tre i toppen i Demokraterna som skulle få svårast mot Trump. Hon har ett vänsterliggande program. Men har svårare än Sanders att vinna arbetare.

Bloomberg är rik, 53 miljarder dollar, och har råd att finansiera sin valkampanj. Han verkar chansa på att konkurrera ut Biden, om Biden blir för svag.

Nyligen signalerade förre borgmästaren i New York, Michael Bloomberg, som är 77 år, att han kan kandidera i Demokraterna. Han skulle stå till höger i partiet på ekonomiska områden.

Om vapenlagstiftning (restriktiv), abort (rätt till det), äktenskap för homosexuella (för), klimathotet (verka mot global uppvärmning) tycker Bloomberg som demokrater brukar tycka.

Bloomberg är rik, 53 miljarder dollar, och har råd att finansiera sin valkampanj. Han verkar chansa på att konkurrera ut Biden, om Biden blir för svag. Detta för att motverka att vänsterliggande Sanders eller Warren blir Demokraternas presidentkandidat.

Med Trump blir det fem 70-åringar som är i centrum för amerikansk politik nu.