Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Det blev tyvärr full pott för Putin i toppmötet med Trump

Toppmötet i Helsingfors

På måndagen möttes ledarna för stormakterna USA och Ryssland i Helsingfors. Det var två egoister som möttes, som nationer och personer.

Sverige har varit USA-vänligt, men inte varit med i den USA-ledda militäralliansen Nato.  

Över en miljon svenskar utvandrade till USA årtiondena runt 1890. Kontakterna har varit många mellan människor i de två länderna.

Sverige kan beskrivas som USAs 51:a delstat. Kännedomen om USA är stor, från tv-serier, filmer och annan populärkultur.

USA var ledande västmakt i kalla kriget. Banden mellan Sverige och USA var starka, trots att Sverige var neutralt (till 1992) och alliansfritt (i allt mindre grad).

Fienden i kalla kriget för det USA-ledda västlägret var Sovjetunionen, det som i huvudsak är Ryssland nu.

Gemensamma västliga, demokratiska värden som mänskliga rättigheter och press- samt yttrandefrihet och en del institutioner, som för frihandel, var för USA, Sverige och ”väst” gemensamma.

Med Donald Trump är det slut. Han är nationalistisk och populistisk. Han struntar i hög grad i den halva av USA som inte valde honom och som är för tidigare ordningen med USA i internationella organisationer.

Trump genomför sin högerpolitik för att tillfredsställa sina väljare. Det gäller murbygget mot Mexiko, utnämningar till högsta domstolen, tullar för att gynna inhemsk basindustri och annat. Han ställer ju upp till omval 2020.

I utrikespolitiken är det kontrakt mellan två parter, där USA är den ena och starkare, som gäller, inte fördrag mellan flera jämbördiga länder och gemensamma regler.  

Syftet med Trumps nationalistiska politik är att stärka USA på alla områden, handel och säkerhetspolitiskt, oavsett hur det påverkar andra "väst"-länder. USA först.

Vladimir Putin då? Ja han är ”vald”, men under former som inte är de fria som brukar råda i en demokrati, med fri press och yttrandefrihet.

Putin har gått in för att upprätta sitt land som supermakt, likt på kalla krigets tid. Det är kanske den enda väg han kunnat välja för att hålla sig vid makten: att spela det nationalistiska kortet om Rysslands storhet. Landet som vann det andra världskriget.

Det har gett Ryssland storhet och respekt (igen) i omvärlden. Med Syrien visar Ryssland sin kapacitet att genomföra krig i utlandet.

Ryssland är återupprättad som stormakt, även om stora problem finns på hemmaplan.

Dessa stora egoister möttes i Finlands huvudstad för att resonera om världen.

En finländare i ett tv-reportage för en tid sedan sa om Ryssland: "oberäkneligt land, oberäknelig ledning".

Exakt vad som sades i mötet mellan Trump och Putin fick vi inte veta. Mötet hade ingen agenda och inget protokoll fördes.

Det kan finnas poäng med sådana möten, att ledare på den höga internationella nivån möts och pratar med varandra.

Men uttalandena efter mötet, särskilt från Trump, antyder att han och USA haft en underdånig, överslätande attityd mot Putin och Ryssland.

Rysslands aggressiva agerande på en rad områden, som ockupationen av Krim, invasionen i östra Ukraina och krigföringen i Syrien togs inte upp av Trump på presskonferensen. Och det är oklart om det togs upp vid mötet.

Trump sa att han tror att Ryssland inte låg bakom inblandning i presidentvalet i USA 2016. Detta trots att USAs myndigheter pekar ut Ryssland och tolv agenter som skyldiga till dataintrång i Demokraternas datorer.

USAs president tror här på Ryssland, Putins starka nekande till inblandning i USA-valet 2016, och inte på sitt lands underrättelsetjänst och myndigheter. Det är häpnadsväckande.

Toppmötet gick Putins väg. Trump gjorde en dålig prestation. Han företrädde sitt lands intressen illa. Det var svagt.

Trump ser länder, som de demokratiska i EU, som fiender och militärt fientliga länder med bristande demokrati som Ryssland som om det är av liknande slag som demokratiska länder i EU.

Sverige har att förhålla sig till ett USA som inte går att lita på när det gäller en rad områden, från handel till mänskliga rättigheter och säkerhetspolitik.

Av Ryssland och Putin är inget positivt att förvänta sig jämfört med vad som är känt om landets agerande och hållning på olika områden. Men av USAs president borde man kunna förvänta sig mer. Men det går inte i detta fall.

Trump bryr sig inte om internationell rätt (ockupationen av Krim) eller mänskliga rättigheter om det är andra människor än USAs medborgare.

Men han bryr sig om att stärka USA ekonomiskt och i säkerhetspolitiken, fast på sitt extremt USA-fokuserade sätt. Det förra får honom att se Kina, men även EU, som fiender.

Sverige kan inte göra något åt att USA med Trump slagit in på en annorlunda, och för Sverige sämre och riskablare, väg i utrikes- och säkerhetspolitiken.

Sverige har att förhålla sig till ett USA som inte går att lita på när det gäller en rad områden, från handel till mänskliga rättigheter och säkerhetspolitik. Även USA har blivit ett oberäkneligt land med oberäknelig ledare.