Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Ekonomisk jämlikhet är bra

Peter Hultqvists råd till S

I riksdagsvalet 1970 hade Socialdemokraterna en valaffisch med parollen "Ökad jämlikhet". Det avsåg ökad ekonomisk och social jämlikhet. Jämlikhet mellan könen kallades på 1970-talet främst för jämställdhet.

Jag kom att tänka på den parollen då jag läste Peter Hultqvists råd till S i Aftonbladet onsdag 4/12.

Han vill att arbetarrörelsen mobiliserar brett kring löntagarnas situation på arbetsmarknaden. Det är jättebra och behövs verkligen. Villkoren för anställda har blivit tuffare, med tillfälliga anställningar, osäkra anställningar och inte sällan en arbetsmiljö som kunde vara bättre. Här finns mycket att förbättra, i avtal mellan arbetsmarknadens parter och genom lagar.

Högre skatter på kapital behövs, anser Hultqvist. Och det stämmer att skatterna sänkts på kapital så de nu är ganska låga, historiskt i Sverige och jämfört med andra länder. Kapitalskatt, bolagsskatt och en del andra skatter har sänkts.

Även om det inte är lätt att höja kapitalskatter bör försök göras. Någon eller några kapitalskatter borde kunna höjas lite grann, för att ge mer resurser till de gemensamma utgifterna.

Privatiseringar och avregleringar i samhället måste dras tillbaka i vissa fall. Det här rör en rad områden och har debatterats under temat vinster i välfärden. Att i Sverige driva skolor i företagsform är unikt i världen och har fört med sig en del nackdelar.

För mycket av nyliberala idéer har fått genomslag i samhällsstrukturen, påpekar Hultqvist. Att ändra på det kan vara bra. Men idéerna om konkurrens och privata aktörer är utbredd och blivit en ny norm och kan bli svår att ersätta med mer av gemensamma lösningar. Likt med kapitalskatterna bör någon åtgärd, eller några, kunna göras, som vetter åt annat håll, till att börja med.

I början av 1980-talet hade Sverige lägst inkomstklyftor i världen, påminner Hultqvist om. Huvudinriktningen för S framöver bör därför vara att nå ekonomisk jämlikhet. Det är ett ambitiöst mål, i en tid när ekonomiska ojämlikheten blivit stor.

Ökad jämlikhet i ekonomiskt avseende är en bra paroll även för 2020-talet.

Att Sverige 2030 är landet med lägst inkomstskillnader är det mål som S bör arbeta för, anser Hultqvist. Det är ett bra och eftersträvansvärt mål.

Grupper i samhället ska inte ställas mot varandra. Det ger bara splittring i samhället. Det är dåligt att en del verkar i den riktningen, menar Hultqvist. Inget att invända emot.

Vad gäller den nu omtalade brottsligheten och kriminaliteten ska de bekämpas. Det ska det göras oavsett vad det är för personer som utför brotten, framhåller Hultqvist. En fungerande, effektiv rättsstat bör naturligtvis ett land ha för att fungera bra.

Gråsossen Hultqvist har rätt om vad som kan rädda sossarna. Men han är nästan ensam socialdemokrat i regeringen om det här klarspråket.

Ökad jämlikhet i ekonomiskt avseende är för övrigt en bra paroll även för 2020-talet.