Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: En som liknar Bruce Springsteen hellre än Kamala Harris hade fungerat bättre som vicepresidentkandidat för Demokraterna i USA

Presidentvalet i USA

I USA har Demokraternas presidentkandidat Joe Biden valt sin kandidat som vicepresident. Det blev förhandstippade Kamala Harris, senator från Kalifornien.

Harris är född i den staten, i Oakland, och har föräldrar som är från Indien respektive Jamaica. Hon är en person av färg, som det kallas. Det har ju talats om att Demokraterna och Biden bör ha en person som vicepresidentkandidat som motsvarar de många färgade som stöder partiet.

I USA talas det mer om etnicitet, rent av ras (race), än i Sverige. Svarta, latinos (personer med bakgrund i Amerika från Mexiko och söderut), asiater är stora och ökande etniska delar av befolkningen och de röstar främst på Demokraterna. Harris speglar denna bakgrund i etnicitet.

För att förmå väljare, som är färgade, att rösta kan det vara bra med en kandidat som Harris. Val i USA är ofta fråga om att mobilisera folk att rösta snarare än att få över väljare från motståndaren.

Harris har varit juridisk ansvarig i Kalifornien, en slags justitieminister. Därmed har hon haft hand om polis- och rättsfrågor. Hon har haft en hårdför profil där. Att hon utvalts till Bidens vicepresidentkandidat delvis till följd av behov av en färgad person till följd av debatten om polisers våld mot färgade och Black Lives Matter-rörelsen är en paradox. Harris har förknippats med lag och ordning, hårdför, och ska nu få polisen att bli mildare, mindre hård.

Harris kandiderade som president, men drog sig ur innan primärvalen i år. Stödet för henne var svagt och hon hade inte tillräckligt med resurser. Hon är dock granskad sedan sin kandidatur och anses vara en säker, skandalfri kandidat för Biden.

Harris är född 1964 och 22 år yngre än Biden. Det talas om att Biden, om han väljs, sitter bara en period. Harris skulle därmed komma i bra läge som presidentkandidat för Demokraterna 2024.

Harris hemstat Kalifornien är ett fäste för Demokraterna så det är med sin person som hon bidrar till Bidens kampanj, snarare än att kunna leverera sin hemstat och dess elektorer i USAs valsystem.

De flesta som är färgade, kvinnor, välutbildade och i Kalifornien, som Harris, stöder redan Biden. Det är vita, lågutbildade män i rostbältets delstater som måste vinnas för att besegra Trump

Harris är en politiker till höger i Demokraterna, liksom Biden. Harris bidrar därmed inte till att entusiasmera vänstra halvan av partiet, de som stödde Bernie Sanders och Elizabeth Warren. Samtidigt finns få väljare i mitten, mellan Demokraterna och Republikanerna, som Harris och Biden kan tänkas erövra.

Donald Trump och Republikanerna utmålar Harris som vänsterpolitisk trots att hon är till höger i Demokraterna och i mitten i amerikansk politik. Minst runt 40 procent röstar republikanskt och på Trump i presidentvalet eftersom de ogillar Demokraterna.

Med Harris kanske Biden och hon kan vinna några procentenheter i mitten. Men risken är att motsvarande tappas till vänster eller inte vinns bland vita, lågutbildade män som förr röstat på presidentkandidater för Demokraterna men 2016 röstade på Trump.

För att vinna dem borde Biden valt någon som ser ut som, tja, Bruce Springsteen. De flesta som är färgade, kvinnor, välutbildade och i Kalifornien, som Harris, stöder redan Biden. Det är vita, lågutbildade män i rostbältets delstater som måste vinnas för att besegra Trump.