Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Ett år med den brittiska enmansshowen BoJo

Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kan fira ett år som premiärminister. Den konservativa partiledaren har gått ned en sten (stone) i vikt, berättade han nyligen. Det är sex kilogram. Det är en del i den inriktning på bättre hälsa hans regering gör nu.

Reklam för så kallad skräpmat ska inte få sändas på tv före klockan 21 beslutar regeringen. För en politiker och ett parti som länge influerats av nyliberala idéer om frihet och motstånd mot förmynderi kan hälsoreglerna framstå som motsägelsefulla. Men nu tillämpas lagar i kampen mot fetma och dålig hälsa.

Sedan tidigare är Johnson känd för sitt cyklande och han går ut med hunden. Att leva sunt kostmässigt och med motion är något som kommit mer i fokus för honom sedan han var sjuk i covid-19 i våras. Han fick bra vård och klarade sig.

Johnson efterträdde Theresa May på partiledar- och premiärministerposterna i fjol. Hon hade då suttit på dem i tre år och misslyckats med att få majoritet i parlamentet för sitt parti i ett nyval 2017. Hon blev beroende av stöd från ett litet konservativt brittiskt nationalistiskt parti på Nordirland för att regera.

Johnson utlyste nyval till december och lyckades bli omvald med stor majoritet i parlamentet. Huvudmotståndaren Jeremy Corbyn från socialdemokratiska Labour hade en välfärdsinriktad politik som borde ha tilltalat partiets traditionella anhängare så att runt 40 procent av rösterna och kanske regeringsmakten vunnits.

Men Labour fick bara 32 procent, mot 40 procent i valet 2017. Väljare, särskilt arbetare i norra England, misstrodde att Labour skulle genomföra utträdet ur EU, brexit, och röstade på Johnsons Tory.

Väljare, särskilt arbetare i norra England, misstrodde att Labour skulle genomföra utträdet ur EU, brexit, och röstade på Johnsons Tory.

Att Tory hade en mer välfärdsvänlig linje än på 45 år gjorde steget till Tory mindre för många arbetarväljare som annars brukar rösta på Labour. Med 43,6 procent av rösterna, mot 42,4 procent 2017, fick Tory drygt 56 procent av platserna i parlamentet. Det var en ökning från knappt 49 procent av platserna 2017.

Labour har förlorat fyra val i rad: 2010, 2015, 2017 och 2019. Partiets profil har varit såväl nära mitten (2010), mellan mitten och vänster (2015), som vänsterliggande (senaste två valen).

Otydligheten om brexit var till nackdel för Labour 2019. Att acceptera ett EU-utträde hade varit bättre och gett fler väljare som inte röstat på Tory för brexit.

Johnsons Tory kan regera drygt fyra år till. Labour har att bestämma vilken politik partiet ska ha. Till minst 2024 fortsätter Boris Johnsons styre, ja BoJos enmansshow.