Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: EU-utträdet gynnar högern

Valet i Storbritannien

Två och en halv vecka återstår till valdagen i Storbritannien 12 december. Mätningarna tyder på en seger för konservativa regeringspartiet Tory och ledaren samt premiärministern Boris Johnson.

Med runt 42 procent av rösterna ser Tory ut att få omkring 360 mandat av 650 i parlamentet, underhuset.

Ett parti på Nordirland som brukar få 8 mandat deltar inte i parlamentets möten och talmannen röstar inte. 321 mandat är det som behövs för majoritet i underhuset.

Johnson och Tory profilerar sig på att de ska genomföra Storbritanniens utträde ur EU, brexit. Det gör att partiet fått uppslutning från de som anser att utträde ur EU är viktigt utöver de som vanligen röstar på Tory.

En del av de förra har ibland röstat på socialdemokratiska Labour, i valen som Tony Blair vann.

Tory har högre stöd i arbetarklassen än i medelklassen. I den förra är stödet fem procentenheter mer än rikssnittet. I den senare är stödet drygt fem procentenheter lägre än rikssnittet.

Det är samma mönster som i USA i presidentvalet 2016 då republikanen Donald Trump fick högt stöd bland arbetare.

Labour framhåller vikten av att landets sjukvård, förkortad NHS, är bra och inte ändras.

Partiet har dock svårt att få genomslag för sin politik om en bra offentlig välfärd, och finansiering av den via höga skatter.

Labour har inför valet en vänsterliggande politik och partiledare i Jeremy Corbyn. Det har entusiasmerat anhängare av vänsterliggande labourpolitik efter årtionden av Tony Blairs och Gordon Browns mittenpolitik.

Fler har blivit medlemmar i Labour. Men Labours och Corbyns vänsterprofil har försvårat för partiet att vinna mittenväljare.

Labour ligger på runt 30 procent i mätningarna och får drygt 30 procent av mandaten, drygt 200. Det är för lite för att partiet ska ta över regeringsmakten.

Labour och ledaren Corbyn har intagit en diffus linje om brexit. Corbyn vill inte svara på om han skulle rösta ja eller nej om det vore en brexitfolkomröstning nu.

Liberaldemokraterna har profilerat sig för att Storbritannien stannar i EU. Partiet, med Jo Swinson som ledare, inledde valrörelsen med stöd på runt 20 procent, men har dalat mot 15 procent. Det skulle inte ge så många mandat, kanske 15.

Nu pekar tyvärr det mesta på att högerpartiet Tory och Johnson vinner valet, tack vare EU-utträdeslinjen.

Det skotska nationalistpartiet, SNP, är regionalt. Det, med Nicola Sturgeon som ledare, har högt stöd i Skottland och brukar ibland vinna många mandat. Det ser ut att hålla sina cirka 35 mandat och kanske öka några.

Regionala partier som tar några mandat vardera finns också i Wales och på Nordirland. Det finns också ett grönt parti som har, eller kan få, ett eller några mandat.

Labour skulle kunna vinna om partiet ökar och med andra partier, Liberaldemokraterna, SNP, de i Wales och de gröna kan få 321. Då måste Tory få mindre än 321 även ihop med ett konservativt nationalistiskt parti på Nordirland, DUP, som brukar få tio mandat och stödja Tory.

Sannolikheten att så ska ske är låg, men inte obefintlig. Nu pekar tyvärr det mesta på att högerpartiet Tory och Johnson vinner valet, tack vare EU-utträdeslinjen.