Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: För en bra välfärd behövs mer skatter

Skatter

I ljuset av de många behov som finns i välfärden och som finansieras med skatter, och har haft svårt att få de resurser som behoven kräver, var det förståeligt att LO med ordföranden Susanna Gideonsson och ordförandena för de 14 medlemsförbunden hade en debattartikel om skatterna i Dagens Nyheter på lördagen (8/5).

I den motiverar de varför de vill ha flera höjda skatter apropå att nivån på skattekvoten i dag är sju procentenheter lägre än för runt 30 år sedan. Det motsvarar intäkter från skatter motsvarande 350 miljarder kronor per år. Flera skatter har nämligen sänkts de senaste 30 åren och bidragit till en lägre skattenivå. Det blir därmed svårare att finansiera en rad saker i välfärden.

LO vill framför allt ha en skatt på höga årsinkomster, över en miljon kronor, som de kallar rättviseskatt. Den liknar den så kallade värnskatt som nyligen avskaffats och gav 6,5 miljarder kronor per år, efter krav från främst Liberalerna i det januariavtal som ligger till grund för regeringens ekonomiska politik.

Skribenterna från LO framhåller vidare att en rad avdrag gynnar främst de som har det bra ställt ekonomiskt och bäddar för skatteplanering.

Att skattesystemet blivit så det ger de med höga inkomster och förmögenheter möjligheter att göra avdrag och planera för att få en låg skatt att betala gör att skattesystemet inte utjämnar skillnader i inkomster. Det vill LO ändra så att inslaget av utjämning blir större.

Artikelförfattarna från LO påtalar att staten bör ta större ansvar för välfärden. Nu har allt mer gällande den lagts på kommunerna, som nästan bara kan höja sin kommunalskatt som har samma procentsats för alla eller ha avgifter. Båda alternativen slår hårt mot personer med låg inkomst.

LO har några till förslag utöver rättviseskatten på högre inkomster. En av dem är ett förvärvsavdrag på alla inkomster från förvärvsarbete. LO preciserar dock inte summan för avdraget.

Skatt på kapital ska göras enhetlig och ha nivån 35 procent, är ett förslag från LO. Dagens skatt på kapital är 30 procent. Vilka ytterligare kapitalintäkter som LO menar ska få samma enhetliga nivå framgår inte annat än att fåmansbolagen nu sägs ha förmånlig (låg) beskattning.

Det är bra att LO resonerar om skatter för att finansiera välfärden, den gröna omställningen och för utjämning. Att höja eller införa alla de skatter LO nämner kan dock bli svårt

Den kommunala fastighetsskatten vill LO ersätta med en markskatt på småhus och bostadsrätter. Ett system för att sätta avgift för fastighet i relation till inkomst anser LO behövas, antagligen för att undvika höga avgifter för personer med låga inkomster.

Skatt på arv och gåvor vill LO också ha och resonerar om ett grundavdrag på runt 400 000 kronor. Vilken procentsats som ska gälla över den nivån är oklart. Oklarhet gäller även om fler begränsningar ska finnas, som i fallet med förslaget om fastighetsskatten.

Dessa skatter vill LO ha en tid efter dagens coronakris och närmaste tiden med återhämtning från den.

Det är bra att LO resonerar om skatter för att finansiera välfärden, den gröna omställningen och för utjämning. Att höja eller införa alla de skatter LO nämner kan dock bli svårt, eftersom partier som är emot det har en majoritet i riksdagen.

Någon eller några skatter kan det kanske trots det gå att gå vidare med att förhandla med andra partier om att genomföra för att åtminstone öka statens intäkter lite grann. Välfärden kan inte förbättras bara genom omfördelning av pengar i statsbudgeten eller genom att sådant som att fler jobbar.