Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Företagsvänliga Sverige

Företagsklimat

Annons

Det går bra för flera svenska företag. På torsdagen kom rapporten om hur det gått för Volvo (lastvagnar) andra kvartalet i år.

Dagens Nyheter och Tidningarnas telegrambyrå rapporterade att lastbilsjätten gör ett rekordresultat. Vinsten före skatt var 14,5 miljarder kronor, mot 11,6 miljarder kronor motsvarande kvartal förra året.

Omsättningen hade också ökat, till 120,7 miljarder kronor från 103,6 miljarder kronor motsvarande period 2018.

Vinstmarginalen blev 12,5 procent. Det är ett väldigt starkt och solitt kvartal, sa företagets vd Martin Lundstedt.

Om man ska nämna smolk i glädjebägaren var det att orderingången minskat, till 47 821 lastbilar jämfört med tidigare 60 656.

Volvo, som tillverkar lastbilar och andra fordon (bussar), är ett traditionellt industriföretag. Jämte Scania är Volvo bland världens största i sin bransch. Få andra stora svenska företag är det, även om några finns.

Flera banker har också kommit med kvartalsrapporter (Q2, årets andra kvartal) nu. Stora banker finns också i många länder, men få är så lönsamma som de svenska.

Man kan rada upp faktorer som bidrar till att det går bra för många stora svenska företag, och även många mindre, nu. En är låg kronkurs som gynnar företag med export.

Det är även låga räntor, som gynnar investeringar och inhemsk konsumtion.

Och det är en kunnig och välutbildad personal, arbetskraft.

Det är en långt driven datorisering, rationalisering och effektivisering i svenskt näringsliv, och i offentlig sektor.

Sverige är även ett framstående land för entreprenörskap, uppfinningsrikedom och företagande. Det som bidragit till det är att Sverige ligger högt på flera delområden, om än inte överst. Ett bra snitt alltså.

De många fördelarna i Sverige gynnar företagen, speciellt de stora. Det förtjänar att nämnas eftersom det tenderar att framföras kritik och missnöje ibland mot villkoren för företagande i Sverige.

Dessutom har bolagsskatten sänkts, från 26,3 procent 2012 till 21,4 procent i år.

Företag i Sverige har kunnat använda datorisering till att rationalisera och producera mer utan att nyanställa så många. Och arbetskraft och konsumenter i Sverige har hög grad av digitalisering i att ha hemdator och smartphone.

Om man ska knyta an till stora Volvo så talas det sedan 70-talet om att Sveriges näringsliv är som ett timglas, ett sådant som det rinner sand mellan två stora glaskupor genom ett smalt rör mellan dem.

Det är bra för Sverige, inte minst för sysselsättningen, att det går bra för flertalet svenska företag, stora såväl som andra.

Sverige har, trots liten befolkning, unikt många och stora storföretag. De sysselsätter också många, i Sverige och utomlands. Storföretagen är övre glaskupan i timglaset.

Vårt land har också många små företag, särskilt ensamföretag eller företag med ett fåtal anställda. De är nedre glaskupan i timglaset.

De företagen är ofta rör-, el-, byggfirmor och liknande.

Sverige har däremot få medelstora företag, med 50, 100, 200 anställda. De är smala mittsektionen i timglaset.

Det är bra för Sverige, inte minst för sysselsättningen, att det går bra för flertalet svenska företag, stora såväl som andra.