Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Grön segervåg drar fram

Lokalvalen i Norge

Mellan riksdagsvalen hölls i Sverige 1922 till 1966 kommunval, och landstingsval. Från 1970 är de samtida med riksdagsval.

När det är skilda valdagar mellan lokala, och regionala, val och parlamentsval medför det en del saker. En är att de kommunala, och regionala, frågorna kommer mer i fokus.

Trots det finns en ingrediens av att en del väljare väger in rikspolitiken då de röstar. Sakfrågor, och det som kallas tidsandan, kan också spela roll ihop med en del andra komponenter.

Det kan vara ny teknik, exempelvis tv-mediet när det blev mer vanligt på 60-talet och den delvis mer kritiska form av journalistik som bedrevs där. En dålig prestation av statsminister Tage Erlander (S) i en tv-intervju inför kommunvalet 1966 bidrog till dåligt resultat för S då.

I Norge hålls kommun- och fylketingsval (regionval) måndag 9 september. Det ser ut att gå dåligt för de två stora partierna, socialdemokratiska Arbeiderpartiet och motsvarigheten till Moderaterna, Höyre. I lokalvalet 2015 fick de 33,0 respektive 23,2 procent.

Enligt mätningarna ligger båda nu under de resultaten. Arbeiderpartiet, AP, mellan fyra procentenheter och tio procentenheter under. Blir det senare valresultat blir det sämsta lokalvalresultatet för AP någonsin. För Höyre skulle det bli sämsta lokalvalresultatet på 48 år.

Vilka partier går bra då? Ja, det är fyra röda och gröna. Ett är Senterpartiet, SP, som historiskt är borgerligt, men som sedan 15 år trots att det är mittenliggande och grönt kan räknas till det av socialdemokratiska AP ledda vänsterblocket.

I lokalvalet 2015 fick SP 8,5 procent. Enligt mätningarna har SP nu 15 procent. Blir det slutresultat blir SP valets vinnare.

Och det är Miljöpartiet De Gröna, MDG. Det partiet är ganska ungt och ser ut att mer än fördubblas jämfört med förra lokalvalet, då det fick drygt fyra procent.

De två små röda partierna till vänster om AP, Rödt (Rött) och Sosialistisk Venstre, SV, ökar också enligt mätningarna, med drygt två procentenheter vardera jämfört med 2015.

Om det är klimat- och miljöfrågorna som lyft miljöpartiet MDG, och betydelsen av en bra regionalpolitik som lyft Senterpartiet, kan diskuteras. En del tyder på det.

För de två små borgerliga partierna, liberala Venstre och Kristelig Folkeparti, ser det ut att gå dåligt. Det gör det även för högerpopulistiska Fremskrittspartiet. De tre sitter, liksom Höyre, i regeringsställning.

I kommun- och fylketingsvalen ser väljarna ut att visa missnöje med regeringen, men även med det stora oppositionspartiet AP.

Om det är klimat- och miljöfrågorna som lyft miljöpartiet MDG, och betydelsen av en bra regionalpolitik som lyft Senterpartiet, kan diskuteras. En del tyder på det.