Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Inte ett rasistiskt ben

USA

Annons

I amerikanska tv-serien Lost sa en person följande till en annan: Jag har aldrig röstat på Demokraterna. Den andra svarade: Jag har aldrig röstat.

Jag kom att tänka på det när jag såg en semestrande socialdemokratisk ledarredaktör skriva att denne glömt att Ulf Kristersson är Moderaternas partiledare. Jag tänkte att jag glömt vilka som är partiledare.

Detta apropå att det blev tyst från dem efter Almedalsveckan. Alla partiledare gick på semester.

Om någon vecka kommer svensk politik att resa sig ur dvalan, med partiledarnas sommartal. Så småningom kommer diverse utspel.

I USA håller politiken ångan uppe, fastän det är sommar. Donald Trumps twittrande är känt och ökänt. Nyligen om svenska rättssystemet apropå fallet med ASAP Rocky, som det nu inletts rättegång om.

De 20 demokratiska presidentkandidaterna har vid två tillfällen nu debatterat med varandra med tio deltagare i vardera, i Detroit.

Första debatten var natten till onsdag svensk tid. De i Demokraterna vänsterliggande kandidaterna Elizabeth Warren och Bernie Sanders deltog då.

De vill ha en offentlig sjukförsäkring, likt i många länder. Det innebär höjda skatter och att de privata försäkringar som många har tas bort.

De mer högerliggande demokraterna i debatten fann detta vara ett alltför vänsterliggande förslag och svårt att genomföra.

För Demokraterna gäller det att få en presidentkandidat som kan besegra Trump i valet i november 2020. En mer mitten- och högerliggande kandidat i Demokraterna än Sanders och Warren, som Joe Biden, anses ha bättre förutsättningar för det.

Varken Sanders eller Warren kommer att kunna utmana Biden om inte den ena av dem drar sig ur. De kämpar om samma väljare i partiet och behöver alla vänsterliggande demokrater för att matcha Biden.

I dagarna pågår Classic Car Week i Rättvik i Dalarna. Jag har inga synpunkter på gamla amerikanska bilar eller de som gillar sådana.

Men när de bilarna var nya, från fabriker i Detroit i Michigan och såldes på 1950-talet och tidiga 60-talet, var det bara välbeställda personer (män) som hade råd att köpa dem. I USA bodde de främst i välburgna områden runt större städer.

I valet 1956 röstade de flesta av dem på president Dwight D Eisenhower (republikan), som omvaldes.

1960 röstade de främst på hans vicepresident som var presidentkandidat, Richard M Nixon. Han förlorade mot demokraten John F Kennedy.

Den politiska utvecklingen i USA med Donald Trumps uttalanden samt twittrade åsikter är nedslående att ta del av.

Trump säger sig inte ha ett enda rasistiskt ben i sin kropp. Vad bra om det är så! Då kan väljare som har dragning åt rasistiskt håll låta bli att rösta på Trump.

Hans uttalande om fyra kvinnliga demokratiska kongressledamöter med utländsk bakgrund och mörk hudfärg, där tre är födda i USA och den fjärde varit i USA sedan hon var barn, att de borde åka till de länder de kommer ifrån var rasistiskt.

Trump har fortsatt på samma tema, med att kritisera en svart kongressledamot från Baltimore.

Men Trump säger sig inte ha ett enda rasistiskt ben i sin kropp.

Vad bra om det är så! Då kan väljare som har dragning åt rasistiskt håll låta bli att rösta på Trump. Eller, som personen i Lost, inte rösta alls.