Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Kan högerliggande SD behålla väljare från S?

SD och vänsterhögerskalan

Annons

I USA talas det ofta om vänster- och högerflyglar i partierna och även indelning gällande andra dimensioner, som sådant som rör rätt att bära vapen, abort, invandring, dödsstraff och en del annat. I samband med primärvalen nu för att utse presidentkandidater sker de analyserna.

I Sverige talas det visserligen ibland om partier i termer av att de har flyglar, främst efter vänsterhögerskalan. Men inte lika ofta och mycket som i USA. Det kan bero på att valsystemet i USA har lett till två stora partier som vardera rymmer åsikter som i ett land med Sveriges valsystem hade varit i flera olika partier.

Det nu uppenbara partiet i Sverige med behov att analyseras utifrån en vänster och höger är Sverigedemokraterna. Partiet har runt 23 procent i väljarstöd och ökat mycket på kort tid. En fyrdubbling från knappt sex procent i valet 2010 till nivån nu drygt nio år senare.

Rimligen borde SD därmed ha skillnader internt gällande vilken politik partiet bör ha i en rad frågor, främst rörande ekonomi, skatter och offentligt finansierad välfärd, som återfinns på dimensionen höger och vänster. SDs sympatisörer är nu cirka 1,5 miljoner och borde ha fler olika åsikter än förr då de var färre.

Att se på SD utifrån vänsterhögerdimensionen gäller särskilt när ledningen i SD numera ofta obekymrat ställer sig till höger i en rad sammanhang. SD agerar bland annat för att Sverige ska ha en moderat som statsminister. SD röstade ju för Ulf Kristersson (M) i en statsministeromröstning för drygt ett år sedan.

Och en konservativ tankesmedja startades nyligen av SD, Oikos. Hur ser de väljare som är arbetare, medlemmar i LO och som förut röstat på Socialdemokraterna och som gått till SD, på att SD beskriver sig som ett konservativt parti och vara i ett konservativt block ihop med Moderaterna och Kristdemokraterna?

Om SD har blivit mer högerliggande, med stöd till moderat statsminister och beskrivning av sig som konservativt, kommer väljare som gått från Socialdemokraterna att rösta på SD då?

I USA analyseras som nämnts politiken efter vänster- och högerdimensionen och än fler aspekter. Det kan vara nyttigt att göra så oftare även i Sverige, gällande politiker, ståndpunkter och väljare.

Om i USA en vänsterliggande politiker som Bernie Sanders blir Demokraternas presidentkandidat, kommer väljare som är i mitten att rösta på honom då? Det är en fråga som ställs i samband med primärvalen.

Om SD har blivit mer högerliggande, med stöd till moderat statsminister och beskrivning av sig som konservativt, kommer väljare som gått från Socialdemokraterna att rösta på SD då?