Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Karl-Petter stämplar ut

Landsorganisationen, LO

Karl-Petter Thorwaldsson är ordförande för LO, Landsorganisationen som är arbetarnas fackförening, sedan sju år. På tisdagen meddelade han att han lämnar posten då hans period går ut i juni nästa år. Han stämplar ut då, efter åtta år.

Till Sveriges radio säger Thorwaldsson att en stor del av hans tid nu går åt till att tänka på arbetsuppgifterna som ordförande för LO. Och det stämmer säkert att det är arbetssamt att leda och ha ansvar för en stor organisation som LO, som i sina medlemsförbund har 1,5 miljoner medlemmar.

Vidare säger han att han inte vill bli spekulerad över om han ska sluta och riskera att bli uträknad. Med sitt besked förekommer han det. Men samtidigt blir han just en så kallad lame duck, förlamad anka (ett uttryck från amerikansk politik) nu när han meddelar att han slutar fast först om sju månader.

LO är en stor och inflytelserik organisation, särskilt på sitt område arbetsmarknaden. Men LOs makt har minskat i 35 år, av flera skäl. Ett är att förbunden, som IF Metall och Kommunal, har mer makt på bekostnad över LO centralt, som nu har mer samordnande och övergripande funktioner.

Ett annat är att fackföreningarna trendmässigt försvagats i svenska samhället sedan 80-talets början. Arbetsgivarna har stärkt sin position.

Och samhällsutvecklingen med ett mer borgerligt samhällsliv, med privata utförare i tidigare offentligt drivna verksamheter och marknadslösningar på fler områden har gjort samhället mer individualistiskt och delvis egoistiskt.

Det har skett så att egen nyttomaximering premieras och framhålls som central och lämpligt beteende. Det är därmed ett samhälle som rört sig bort från fackföreningsrörelsens ideal om kollektiv samverkan och solidaritet med varandra utifrån lika arbetsförhållanden och vara löntagarpart i beroendeställning till arbetsgivare.

Och med EU-medlemskap och internationalisering har samhället och arbetsmarknaden juridifierats mer än förr och delvis bort från att vara gynnsamt för fackföreningsrörelsen och löntagare, jämfört med på 80-talet.

Thorwaldsson är nog en tänkbar person, bland flera, att bli S-partiledare den dag Stefan Löfven väljer att sluta.

Nu inleds spekulationer om vem som kan tänkas efterträda Thorwaldsson som LO-ordförande.

Och vad gäller Karl-Petter Thorwaldsson säger han i intervjun för Sveriges radio att han inte avser att jobba med politik. Men det är inte säkert att det blir så.

Han kan mycket väl få en politisk post. Med det menas inte bara exempelvis bli minister.

Thorwaldsson är nog en tänkbar person, bland flera, att bli S-partiledare den dag Stefan Löfven väljer att sluta. Om han vill stämpla in på det jobbet.