Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Knapp vinst för Trudeau

Valet i Kanada

I jämförelse med hur det är vid presidentval i USA skildrades parlamentsvalet i Kanada måndag 21 oktober ganska lite i svenska massmedier.

Kanada har ändå drygt en tiondel av det invånarantal som USA har, drygt 35 miljoner. Och ytmässigt är Kanada större.

Kanada har även likheter med västeuropeiska länder på flera områden, som att vara en välfärdsstat, i vapenlagar, stor offentlig finansiering av välfärd och sjukvård via skatter, att ha ett parlamentariskt system och inte ett presidentiellt som USA.

Populärkulturen (tv, film) gör att USA är mer levande i svenskars och andra européers medvetande än Kanada. Men Kanada har ändå en stark position i att många i Sverige känner till landet, många kanske från hockeyn. Montreal, Toronto, Ottawa, Vancouver, Calgary, Edmonton är städer i Kanada och har hockeylag.

Sedan parlamentsvalet 2015 har Justin Trudeau varit premiärminister i en majoritetsregering bestående av hans liberala parti. Justin Trudeau har haft stjärnglans runt sig sedan han valdes och i början av premiärministertiden.

Justins pappa, Pierre, var också ledare för liberala partiet och premiärminister på 70-talet och början av 80-talet. Så Justin är från en politisk familj.

Det har varit skandaler runt Justin Trudeau. Han avslöjades i ett gammalt foto ha färgat sig svart i ansiktet i samband med en maskeradfest då han var yngre. Det ansågs visa på omdömeslöshet.

Trudeau gick till val på att förbättra Kanada bland annat miljömässigt. Hans regering har infört en koldioxidskatt för privatpersoner, som väckt motstånd bland delar av befolkningen. Det har lett till kritik från kol-, olje- och gasindustrin samt det konservativa partiet.

Samtidigt har miljömedvetna tyckt att Trudeau inte gjort tillräckligt för att förbättra miljön och bekämpa klimathotet. De kritiserar Trudeau för att hans regering godkänt att en dyr ny pipeline för fossilt bränsle dras.

Justin Trudeau och hans regeringsparti har alltså hamnat i kläm mellan olika intressen för sin medelväg gällande miljö- och klimatfrågor.

Valet slutade ändå med att Trudeau vann i bemärkelsen att han kan fortsätta regera. Detta eftersom hans parti blev störst i mandat, 157 av 338, trots tillbakagång med 20 mandat. 170 behövs för majoritet.

Liberalerna är starka i de flesta av städerna och i östra Kanada. För sitt fortsatta regerande kommer Trudeau behöva samarbeta med andra partier.

Det konservativa partiet lett av Andrew Scheer lyckades med 121 mandat, en ökning med 26, inte få tillräckligt med mandat. Detta trots att partiet blev störst i röster på 34,4 procent. Det var 1,3 procentenhet före Liberalerna.

De konservativa är starka i västra och mellersta Kanada. Liberalerna är starka i de flesta av städerna och i östra Kanada. För sitt fortsatta regerande kommer Trudeau behöva samarbeta med andra partier.

Det är det regionala partiet i Quebec, som gick framåt i röster och mandat till tio procent av dem. Och det är med ett socialdemokratiskt parti som fick 16 procent av rösterna och sju procent av mandaten.

Det gröna partiet nästan fördubblades till 6,5 procent, men fick bara ett mer mandat, 3 totalt. Valsystemet i Kanada är som i Storbritannien. Det gynnar de två stora partierna och missgynnar små partier, om de inte är stora i en viss region.