Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Kristdemokraternas väljartapp bekräftas

Väljarnas partisympatier

Annons

Det görs vanligen inte mätningar om väljarnas partisympatier under sommaren, mellan midsommarhelgen och någon vecka in i augusti. Exempelvis institutet Sifo mäter i regel inte i juli.

Gångna helgen publicerades en mätning gjord i huvudsak i juli, mätperiod var 25 juni till 16 juli, från SKOP. Institutet mäter inte varje månad. Dess förra mätning var i maj. Drygt tusen personer, 1 048, hade tillfrågats.

Förändringarna var små för nästan alla partier. Störst var den för Kristdemokraterna, från 12,8 procent till 9,2. SKOP bekräftar därmed det andra institut uppmätt, att KD tappat väljare sedan maj.

Tappet har skett sedan avslöjandet om förra EU-parlamentarikern Lars Adaktussons röstning i EU gällande aborter. Och det var emot aborter i olika avseenden och omständigheter.

Och väljarna uppmärksammades på det cirka fem dagar före dagen för valet till Europaparlamentet. De verkar ha kommit ihåg det.

Både M och SD ökade i juli-SKOP, men med så lite att det inte kan ses som säkert. SD är fortfarande större än M, med 18,0 procent mot 17,0.

Mest ökade Liberalerna, från 4,0 procent till 5,7. Partiet fick under mätperioden stor uppmärksamhet i och med att det stod klart att Nyamko Sabuni skulle bli dess nya ledare. Uppmärksamheten fortsatte då hon valdes och under Almedalsveckans första halva.

Bland de tre rödgröna partierna låg S nästan stilla på 25,6 procent. V minskade med 1,6 procentenhet, till 8,9. Miljöpartiet ökade en procentenhet, till 4,7. Partiet har nog en liten medvind efter ett resultat i EU-valet som var bra jämfört med riksdagsvalet, även om det var sämre än det väldigt goda resultatet i förra EU-valet.

Faktum är att KDs 9,2 skulle vara partiets näst bästa valresultat om det vore riksdagsval.

KD är trots minskningen marginellt mindre än C, som fick 9,5 procent. Faktum är att KDs 9,2 skulle vara partiets näst bästa valresultat om det vore riksdagsval.

Skillnaden mellan M och KD har fördubblats från 3,6 procentenheter i maj till 7,8 i denna mätning. M, och SD, är nu ungefär dubbelt så stora som KD eller C.

Det konservativa block SD-ledaren Jimmie Åkesson brukar tala om, med hans parti, M och KD, samlade 44,2 procent.

Det var mindre än de fyra partierna bakom januariavtalet, på 45,5 procent. Men inte med mer än drygt en procentenhet.

Som vågmästare, om än på vänsterkanten, finns Vänsterpartiet på 8,9 procent. I maj hade partiet 10,5.

Om man för L till det konservativa blockets M, KD och C blir det 49,9 procent. Det är mer än de tre rödgröna partierna och Centerpartiet, på 48,7 procent. Det blir en spännande politisk höst.