Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Lind bör försöka förbättra

Kultursektorn i coronatider

Artisten Jonas Gardell uppmanar kulturminister Amanda Lind (MP) att avgå, i en artikel i Expressen måndag 3/8. Han tycker att ministern och regeringen skött kulturområdet dåligt i coronakrisen.

Området har speciella förutsättningar, med många olika sorters yrkesverksamma, med möten med publik som vanligtvis sker på nära håll och anställningar som är osäkra i form av frilans och enskild firma.

Någon tydlig aktör som kan tala för hela branschen, eller dess yrkesverksamma, finns inte. Uppdelningen är stor både på arbetsgivarsidan och löntagarsidan. Ingen har därmed kunnat utöva påtryckning för bra villkor gällande hur stora folksamlingar som kan tillåtas eller för ekonomiska bistånd av det slag som andra sektorer kunnat erhålla, som flyget och handeln.

Gardell radar upp orimligheter. Det går bra för 250 personer att ha middag i lokal där tusen ryms och det kan vara artist som uppträder om denne är relativt okänd. Men är artisten känd går det inte.

I handeln kan flera hundra vara i köpcentrum och i stora affärer. Men nöjesparker kan inte få öppna.

Att många yrkesutövare är egna företagare med firma eller är frilansare med oregelbundet långa anställningar med varierande lön gör det svårt att få de i kulturen arbetande att passa in på villkor för att få stöd.

Hur mycket ansträngningar från ansvarigt håll (kulturdepartement, regering) som gjorts för att anpassa kulturstöd till branschens speciella förutsättningar är oklart. Bara utfallet syns.

Man kan fundera om kulturdepartement och ministern drivit på i regeringen om sektorns förhållanden, främst mot finansdepartementet, och inte fått genomslag.

Det är bäst om Lind försöker få bättre genomslag för den viktiga och jobbskapande kultursektorn och dess villkor så att regler och annat kan anpassas bättre till den.

Gardell påtalar att kulturen är en viktig bransch i omsättning och de många som jobbar i den (om än ofta med osäkra anställningar). Att denna ekonomiskt värdefulla sektor inte tar för mycket skada borde vara av intresse för kulturdepartementet, finansdepartementet och regeringen.

Det borde vara ett argument som går hem hos de som ansvarar för hur ekonomiska stöd utformas i coronakrisen.

Med tanke på hur central i folks, även politikers, medvetande kulturen är så är det underligt att dess villkor inte beaktats bättre och är mer i nivå med de som gäller för handel och kollektivtrafik.

Muséer, teatrar, tidskrifter, tidningar, radio, tv med mera. Kanalerna är många där kulturen och dess yttringar når även politiska makthavare. Politiker kan inte ha undgått kulturens funktion och veta att det är en bransch som ofta har fysisk närhet i och med att publik vanligen finns och den fått problem i coronapandemin.

Gardell har rätt i att en rad regler är konstiga om man jämför kulturen och andra, som handel och trafik. Om det är kulturminister Linds fel eller om kulturens villkor inte har beaktats när beslut om ekonomi och regler tagits är oklart. Att Lind ska behöva avgå är dock ett alltför hårt krav.

Det är bäst om Lind försöker få bättre genomslag för den viktiga och jobbskapande kultursektorn och dess villkor så att regler och annat kan anpassas bättre till den.