Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Löfven får bära skulden

Partiledarförtroende

Annons

Måndag 16/12 publicerade Sveriges television en mätning från Novus gällande väljarnas förtroende för partiledare. 1 100 av 1 833 tillfrågade hade svarat i den, som gjordes 5 till 11 december.

Fokus var på att Socialdemokraternas partiledare, statsministern Stefan Löfven, fick lägsta förtroende för en S-partiledare på många år, 23 procent. Så många hade ganska stort eller mycket stort förtroende för S-ledaren. Siffrorna för övriga partiledare anger också ganska eller mycket stort förtroende.

Löfvens minskning var på sex procentenheter sedan förra mätningen från Novus. Det var den ena av två statistiskt signifikanta minskningar i mätningen. Den andra stod moderatledaren Ulf Kristersson för, som backade fyra procentenheter till 25 procent.

I topp hamnade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, på 31 procent, mot 29 i förra mätningen. Det gav honom en delad förstaplats med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som dock minskat med fyra procentenheter. Det var samma tapp som Kristersson, men från högre nivå och därmed inte statistiskt signifikant.

På tredje plats hamnade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt med 28 procent, mot 26 i förra mätningen. Han hamnade före Kristersson och Löfven, som kom fyra och femma.

Sexa blev Centerpartiets ledare Annie Lööf, på 22 procent, mot 23 i förra mätningen.

Sjua kom Miljöpartiets kvinnliga språkrör Isabella Lövin på 12 procent, mot 11 i förra mätningen. Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kom åtta, på 10 procent. Det manliga MP-språkröret Per Bolund kom nia, med 9 procent.

Det verkar som om S-ledaren och statsministern Löfven får bära en slags skuld för de negativa händelserna under hösten med skjutningar, sprängningar och mord, även om det är orättvist.

Man kan fråga sig vad som egentligen mäts när förtroende för partiledare efterfrågas bland de som tillfrågas om det. Det verkar som om S-ledaren och statsministern Löfven får bära en slags skuld för de negativa händelserna under hösten med skjutningar, sprängningar och mord, även om det är orättvist.

Kanske drabbas Löfven också av att regeringen inte ger så mycket pengar till välfärden som många anser skulle behövas. Löfvens och regeringens utrymme att anslå pengar är ju begränsat i och med januariavtalet.

Löfven blir därmed föremål för missnöje och lågt förtroende från flera håll. De som vill ha hårdare tag mot brottsligheten och sympatiserar med M, SD eller KD tycker att Löfven är dålig och har lågt förtroende för honom.

Vänsterpartister tycker det är fel att sänka skatter, som värnskatten, som S-ledda regeringen gör i och med januariavtalet. Även V-väljare har därmed lågt förtroende för Löfven. En del S-väljare visar däremot förtroende för V-ledaren Sjöstedt.

Visserligen sitter MP i regeringen med S. Men en del MP-väljare kan nog ändå inte vara nöjda eller ha förtroende för Löfven, kanske för att de tycker att MP borde fått igenom mer av sin politik än vad S låtit ske.

För SD-ledaren Åkesson har antagligen alla SD-väljare högt förtroende, samt många i M och KD. Liknande gäller för KD-ledaren Ebba Busch Thor. De hamnar därmed i topp i en förstärkande förtroendeyttring från närliggande partiers anhängare.

Kristersson hamnade lite lägre, kanske för att han hamnat i skymundan för Åkesson och SD gällande att förorda hårda tag mot brottslighet och en del annat.