Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Moderat danmarkifiering

Moderaterna

Borgare gillar att prata om socialdemokratins kris i Europa. De är dock föga intresserade av att prata om borgerlighetens kris på samma kontinent. Specifikt de konservativa partiernas kris, Moderaternas syskonpartier.

För de socialdemokratiska partiernas problem myntades ordet pasokifiering. Det syftade på grekiska S-partiets nästan försvinnande från att i årtionden sedan demokratins återinförande på 70-talet haft nästan hälften av rösterna.

Men vad kan sägas om de nu partistämmohållande Moderaternas partisyskon? Kanske danmarkifiering. I Danmark är De konservative Moderaternas syskonparti. Det fick över 20 procent på 80-talet och dess partiledare var statsminister i ett årtionde.

I valet 2015 var De konservative nästan utplånade på 3,4 procent. I valet 2019 gick det lite bättre: 6,6 procent. Men partiet hamnade i opposition, eftersom Socialdemokraterna bildade ny regering, stödd av partier i vänsterblocket.

Också i Finland förlorade den regering Moderaternas motsvarighet satt med i makten och partiet hamnade i opposition efter valet i år. Den nya regeringen, med fem partier, kom att ledas av Socialdemokraterna med statsministern från partiet.

I Frankrike kom kandidaten från partiet som är motsvarigheten till Moderaterna inte med till presidentvalets andra omgång 2017. Valets vinnare Emmanuel Macron startade ett parti som fick majoritet i parlamentet nationalförsamlingen i valet efter presidentvalet.

I Tyskland fick Moderaternas syskonparti CDU, Angela Merkels, 26,8 procent i förbundsdagsvalet 2017. Det var partiets sämsta valresultat. I Bayern finns inte CDU utan CSU, som fick drygt sex procent nationellt räknat. De två fick knappt 33 procent och regerar med socialdemokratiska SPD.

CDU, och CSU, har svårt att hålla sitt dåliga väljarstöd från 2017, eftersom det än mer högerliggande, populistiska och invandringsnegativa AfD, har ett stöd över sin nivå från 2017. Det är genom högt stöd i främst östra Tyskland. Det försvårar för CDU och CSU, som motsvarar Moderaterna.

Så det finns anledning att tala om kris i samband med Moderaterna om man ser ut över Europa. Sedan högervågen på 80-talet har partier som Moderaterna allt mer pressats av utmanare

I Norge regerar Moderaternas syskonparti Höyre sedan sex år, med statsministerposten. Det högerpopulistiska, invandringsnegativa Fremskrittspartiet är med i regeringen sedan 2013. Senaste åren har motsvarigheterna till Kristdemokraterna och Liberalerna gått med i regeringen.

Höyre har ändå problem. Partiet och de andra tre i regeringen gjorde ett dåligt kommunalval i år. Senterpartiet, som i Norge är i samma block som Socialdemokraterna, och Miljöpartiet gjorde bra val.

Senterpartiet har ökat till följd av att den Höyreledda regeringens politik inte gynnar norra Norge och de glesare befolkade landsdelarna så mycket.

Så det finns anledning att tala om kris i samband med Moderaterna om man ser ut över Europa. Sedan högervågen på 80-talet har partier som Moderaterna allt mer pressats av utmanare till höger, högerpopulistiska invandringsnegativa partier. Och fått konkurrens i mitten av nya liberala partier som Macrons. Och utmanats av miljöpartier, bland unga, välutbildade och i storstäder.