Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Nedgången har inletts

Konjunkturen

Annons

På tisdagen kom statliga konjunkturinstitutet, KI, med sin prognos om den svenska ekonomins utveckling. Den visar att konjunkturen bromsar in snabbare än vad man trodde för bara två månader sedan.

Den svenska ekonomiska tillväxten, bnp, minskade oväntat under det andra kvartalet. Och sysselsättningen minskade också det kvartalet, vilket var för andra kvartalet i rad.

Arbetslösheten väntas öka lite grann för i år och även för 2020. Det sker trots att KI finner att högkonjunkturen dröjer sig kvar i år och ebbar ut 2020.

Riskerna för en sämre internationell ekonomisk utveckling är flera. En riskfaktor är det handelskrig som nu pågår mellan USA och Kina, med höjda tullar på olika varor.

Samma dygn som KI lade sin rapport kom för övrigt besked om att USA fastslår att Kina är en valutamanipulatör. Alltså håller ett lågt värde på sin valuta mot främst USAs dollar. Effekten på det blir som en devalvering, som gynnar export av kinesiska varor, till bland annat USA. Och som fördyrar import i Kina av utländska varor, bland annat från USA.

En annan riskfaktor är ovissheten hur det ska gå med Storbritanniens utträde ur EU, brexit, och hur det ska påverka handel och ekonomi.

En tredje faktor är utvecklingen i Mellersta östern och hur det ska gå med spänningarna mellan Iran och andra länder, främst USA, angående transportleden i Hormuzsundet där många oljetankers passerar. Frågan har koppling till atomavtalet om anrikning av uran, som USA lämnat och Iran därmed inte ser sig bundet av.

Orosmolnen för världshandeln och konjunkturen är alltså många. USA är involverat i flera av riskfaktorerna, ja nästan alla utom brexit.

Samtidigt är USAs president Donald Trump som en idrottsman som vill toppa formen till ett OS eller VM nästa år. Han vill ha en god konjunktur och god ekonomisk utveckling i USA nästa år, som är presidentvalår då han hoppas på att bli omvald.

Handelskrig med Kina kan Trump ägna sig åt, även om det ger sämre världskonjunktur. Bara det medför bra ekonomi i USA. Men han ger sig ogärna in i militära konflikter som kan innebära döda amerikaner.

Att konflikter som de med Iran och andra i världen trappas upp till strider som medför amerikaners död vill inte Trump. I alla fall inte före november 2020.

Sverige och vår ekonomi är som ett guppande flöte som påverkas av de vågor i vattnet andra orsakar. De svenska statsfinanserna är dock bra.

Sverige och vår ekonomi är som ett guppande flöte som påverkas av de vågor i vattnet andra orsakar. De svenska statsfinanserna är dock bra. På vissa punkter bättre än ledande eurolandet Tyskland.

Med sämre konjunktur erhålls dock sämre skatteintäkter. Det kan leda till väldigt lite så kallat reformutrymme i den höstbudget som regeringen ska besluta ramarna för redan på mötet på Harpsund om någon vecka.

Det mesta som den budgeten ska innehålla är redan uppbundet av januariavtalets 73 punkter. En är borttagen värnskatt från 1 januari 2020, en del av inkomstskatten för de med höga löner.

Att en sämre världskonjunktur kan ge mindre koldioxidutsläpp, vilket konjunkturnedgången 2008-09 visade, är en klen tröst i sammanhanget.