Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Ny LAS är för företag kalas

LAS-utredningen

Minns ni hur svensk politik var före coronan? Med undantag för några veckor innan valet 2018 handlade mycket om Sverigedemokraterna. Vid årsskiftet blev Jimmie Åkessons parti landets största. Brottslingars skjutningar och sprängningar under hösten gynnade SD politiskt.

Nu efter några månader med coronan är S på runt 32 procent nästan dubbelt så stora som SD på runt 18. Även M på nästan 20 är större än SD.

Vad har det här med LAS-utredningen att göra? (LAS är lagen om arbetsrätt, hur svårt eller lätt arbetsgivare ska kunna säga upp anställda) Jo LAS-utredningen, på uppåt 700 sidor framlagd på måndagen, har uppenbarligen gått långt åt arbetsgivarnas håll vad gäller att ha makt på arbetsmarknaden.

Makt i detta fall gäller främst hur lätt det ska vara att säga upp folk. Enligt utredningens förslag ska företag med 15 anställda, eller färre, kunna undanta fem från turordningsreglerna. Alltså fem som börjat ganska nyligt kan få vara kvar och anställda sedan många år kan bli uppsagda.

Den trygghet i anställningen som de som varit anställda länge, trogna i ett företags personal, kan vara de som får lämna företaget före de med kortare anställningstid. Trotjänare kan lättare mista jobbet.

Det är en av flera delar i utredningens förslag som stärker arbetsgivarna. Nästan alla anställda blir i praktiken provanställda för alltid, fram till pensioneringen om de når den som anställda och inte arbetslösa.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) finner att utredningen inte lever upp till instruktionen enligt januariavtalet om balans mellan arbetsmarknadens parter, sa hon på måndagen.

S är ett av de fyra partierna i januariavtalet, även kallad januariöverenskommelsen av de med högerborgerliga åsikter så de kan förkorta det till jök, jöken, så det låter som fågeln gök.

Flera av de högerborgerliga gläds i sak att LAS-utredningen går arbetsgivarnas ärenden och stärker dem på de anställdas och deras fackföreningars bekostnad. De vädrar även morgonluft att deras politiska inriktning kan gynnas hur det än går.

Genomförs LAS-utredningar blir det splittring i S, LO och arbetarrörelsen, och de försvagas förhoppningsvis, som högerborgarna ser det. Eller så genomför inte regeringen LAS-utredningen, om parterna (arbetsgivarna och facken för arbetarna i LO och tjänstemännens fack) inte kommer överens.

Lägger inte regeringen fram en ny lag om arbetsrätten i linje med utredningen låter det på Liberalerna som att de inte kommer att tolerera det. Mer än så, A, vill inte L-ledaren Nyamko Sabuni säga i sina uttalanden på måndagen. Men det logiska B att säga för L är då att de lämnar januariavtalet.

Högerdebattörer, som Axess P J Anders Linder, spekulerar redan på måndagen om en sådan utveckling i en kommentar med rubriken "Las-haveriet kan rädda Liberalerna från Jöken".

Ja, Linder kan inte hålla sig från att, om Las-utredningen inte genomrös, ge rådet till L att betrakta avtalet som uppsagt. Och att det för L inte finns någon Jök längre. Ett "Koko" kan inte Linder hålla sig från att skriva i slutet av sin kommentar.

Förhoppningsvis kommer parterna på arbetsmarknaden överens i en förhandling om ny arbetsrätt och kanske angränsande frågor som berör dem.

För det förslag som nu ligger kan inte en S-ledd regering medverka till att det genomförs. Det ger inte en fortsatt balans mellan arbetsmarknadens parter, utan ger avgörande makt till arbetsgivarna.

Frågan om arbetsrätten kan mycket väl fälla regeringen. Lämnar L samarbetet har regeringsunderlaget bara ett mandats övervikt. Lämnar även C så tolereras regeringen inte längre av en majoritet i riksdagen, om C och L likt M, KD och SD skulle rösta nej till Stefan Löfven i en förtroendeomröstning.

Ändra arbetsrätten mer till arbetsgivarnas fördel skulle innebära många nackdelar på arbetsmarknaden. Det skulle ge tystare, räddare personal på arbetsplatserna när nästan alla anställda i nästan alla företag och verksamhetsformer ganska lätt kan sägas upp

L var nära att släppa fram Ulf Kristersson (M) som regeringsbildare i slutet av 2018. C var mer ovilliga till det, eftersom en sådan regering skulle bli beroende av hur SD röstade i avgörande omröstningar. Därmed skulle SD hamna i en position för att utpressa eftergifter av en Kristerssonregering.

Om L och C hellre vill låta SD hamna i ett sådant fördelaktigt parlamentariskt läge med en regering där de tre partierna stöder en M+KD-regering är upp till dem. Om det inte blir en arbetsrätt i linje med LAS-utredningen verkar L acceptera ett sådant SD-beroende M-lett styre av Sverige. Vi får då SD i centrum igen, som före coronan.

Det har inte varit svårt för företag att minska sin personal till följd av LAS. Det sker nu i coronakrisen och har skett förr i kriser och dålig konjunktur. I flera branscher, bland annat mediebranschen, har arbetsgivare lätt kunnat minska sin personal med rådande LAS.

Att ändra arbetsrätten mer till arbetsgivarnas fördel skulle innebära många nackdelar på arbetsmarknaden. Det skulle ge tystare, räddare personal på arbetsplatserna när nästan alla anställda i nästan alla företag och verksamhetsformer ganska lätt kan sägas upp på godtyckliga grunder som arbetsgivare bestämmer.