Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Resultatet som dröjde

Primärvalet i Iowa i USA

Annons

Det första primärvalet, i Iowa, i processen att utse presidentkandidat i Demokraterna är avklarat. Resultatet dröjde dock lång tid, eftersom en ny teknik gällande röstrapportering inte fungerade. Det blev för mycket att hantera för en ny mobiltelefonapp och dess teknik.

På över 1 600 ställen hölls möten, caucus. Resultatet dröjde, i över 16 timmar, innan det blev offentligt. Manuell räkning fick göras av rösterna, vilket tog tid.

Resultatet, när 62 procent av rösterna i alla 99 geografiska delar av delstaten räknats, blev att Bernie Sanders vann i det att han fick mest röster av de som deltog, 28 220.

Tvåa i antalet röster blev Pete Buttigieg, 27 030. Men i delegater blev ordningen den omvända, med Buttigieg på 26,9 procent av delegaterna och Sanders med 25,1 procent av delegaterna

Trea i både röster och delegater blev Elizabeth Warren, med 18,3 procent av delegaterna och 22 254 röster.

På fjärde plats kom den som länge varit favoriten att bli partiets presidentkandidat, Joe Biden, med bara 15,6 procent av delegaterna och 14 176 röster. Femman, Amy Klobuchar, var med drygt 12,6 procent av delegaterna och 13 357 röster nära Bidens nivå.

Resultatet är en besvikelse för Biden. Att inte fler stödde honom visar att han har svårt att väcka entusiasm för sin kandidatur. Väljarna i partiet föredrar andra kandidater, som har tydligare profil och som engagerar mer med sin politik.

I Demokraterna finns ett vänsterspår och ett högerspår. I det förra finns bara två kandidater, Sanders och Warren. Den förra är lite grann radikalare än den senare.

Sanders har stor förmåga att entusiasmera sina anhängare och har ett tydligt program, med högre minimilön, ökad ekonomisk utjämning, en sjukvård som omfattar alla med mera. Sanders har starkt stöd bland yngre väljare.

Warren ligger lite grann närmare mitten än Sanders, men ändå i vänsterspåret. Exakt hur en hälsovård för alla ska utformas och finansieras, via att statsmakten betalar som Sanders vill med västeuropeisk förebild, har Warren varit otydlig om de senaste månaderna.

Sanders verkar ha kopplat greppet om vänsterspåret och den halvan av partiets väljare. I högerspåret finns fler kandidater och konkurrensen är hårdare där.

Pete Buttigieg kom tvåa i röster i Iowa och var den som fick flest röster i det högra spåret, med sina cirka 25 procent. Han har satsat hårt på valen i de första två staterna och kunnat kampanja när de som är senatorer inte kunnat det de senaste veckorna.

Amy Klobuchar är en av de senatorerna. Hon kom femma med drygt 12 procent. Hon är från grannstaten i norr, Minnesota, och känd i Iowa.

Förra vicepresidenten Joe Biden har profilerat sig som den kandidat som kan slå Donald Trump, är erfaren och kan jobba med full kraft från första dagen som president. Ändå verkar det inte bära för Biden, i alla fall inte i Iowa. Med knappt 16 procent av delegaterna gjorde han ett sämre resultat än förväntat.

Företrädare för Bidens kampanj kom även att ifrågasätta resultatet från Iowa innan det blev offentligt. Om det var ett sätt att bortförklara det egna dåliga resultatet är oklart. Delvis var det nog det.

Övriga fyra ledande kandidater kunde se sig som vinnare. Sanders fick mest röster och vann. Buttigieg kom tvåa (i röster) och överträffade förväntningarna. Warren presterade också bra, med en tredjeplacering och knappt 21 procent. Klobuchar fick cirka 12 procent och mer än vad mätningar i Iowa och nationellt visat innan valet.

Kandidater som fick mindre än 15 procent i varje möte gick inte vidare. Tre affärsmän är med i Demokraternas primärval: Andrew Yang, Tom Steyer och Michael Bloomberg. De två förra var med i Iowa.

Bloomberg har en förmögenhet på över 500 miljarder kronor. Han lade 100 miljoner kronor på en tv-annons i finalen av Super Bowl i USA (amerikansk fotboll, ungefär rugby). Bloomberg kan själv finansiera sin kampanj.

Samtliga kandidater är beroende av pengar, som ofta doneras till dem av personer, företag eller organisationer. Det går också att starta organisationer, super-pacs, till stöd för kandidater eller en viss politisk inriktning.

Betydelsen av pengar för att kunna bedriva politik, eller kandidera till ett ämbete, är stor i USA. Det glöms ofta i ett land som Sverige

Betydelsen av pengar för att kunna bedriva politik, eller kandidera till ett ämbete, är stor i USA. Det glöms ofta i ett land som Sverige, som har en annan politisk kultur där folkrörelser och folkrörelsepartier spelat stor roll.

Bloomberg satsar på supertisdagen 3 mars med val i bland annat Kalifornien, Texas och cirka tio stater till. Bloomberg är i det högerliggande spåret i partiet och är konkurrent till främst Biden och Buttigieg.

De flesta av Demokraternas väljare i Iowa klassade sig som liberala, alltså vänsterliggande: 68 procent. Det var samma andel som 2016. 32 procent beskrev sig som moderata eller konservativa, alltså högerliggande i partiet. Denna fördelning gynnade Sanders och delvis Warren.

Andelen väljare om är under 45 år ökade i primärvalet, vilket också gynnade Sanders som har starkt stöd bland väljare som är yngre.

Iowa med sina tre miljoner invånare har en hundradel av befolkningen i USA och 41 delegater av de 1 990 på partikonventet som behövs, av knappt 4 000 totalt, för att bli partiets presidentkandidat.