Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Risk finns att Trump återkommer

Trumps politiska framtid

Kandidater till ämbeten som presidentens i USA har stark ställning och stora ramar för sin politik. Partiet har små möjligheter att påverka det. Stort personvalsinslag och svagt parti bidrog till att Donald Trump kunde agera så fritt.

Till ämbeten för en person, som president, guvernör, borgmästare, är det lättare för personligheter som gärna även är rika och, eller, kända som Trump att kandidera till.

I ett politiskt system som i Sverige med liten grad av personval och organisatoriskt starka partier hade en som Trump inte haft samma handlingsutrymme. Han hade haft svårt att ta sig fram i ett parti i Sverige eftersom det krävs att man samarbetar och kompromissar och är med en längre tid.

Är en kandidat rik eller har andra, gärna stora, finansiärer än partiet har kandidaten ett gott läge i USA. I Sverige hade egna partiets struktur varit viktigare för politikern.

Det går i USA att vara partianhängare, registrerad, utan att vara partimedlem i den mening som finns i Sverige. En del byter också parti, eller till oberoende, som de är registrerade för.

USA är ett tv-land. Politisk reklam på tv är dyr. Lokalpressen har varit svag och finns knappt i delar av landet numera. De annonser och pengar från det som länge fanns i lokaltidningar i Sverige har i USA funnits hos (regional) tv, (regional och lokal) radio och annonsblad (med lågt eller inget journalistiskt innehåll).

Mediekonsumtionen är mer segregerad i USA än i Sverige. De som är höger har sedan länge radiokanaler och tv-kanaler som förmedlar de politiska åsikter de vill höra. Lokala medier som många tar del av oavsett politiska åsikter, som lokaltidningar i Sverige, har varit sällsynta och är få nu.

Lågutbildade tar del av mindre information och information av låg kvalitet (osäkra faktamässigt). I och med internet och sociala medier sprids lögner och konspirationsteorier lättare än före internet fanns.

Särskilt om det är dåliga tider 2024 skulle Trump kunna exploatera missnöje inför valet då.

Trump hade inte fungerat i mediemiljön i Sverige, där lögner och överdrifter inte är lika vanliga eller accepterade som de är i delar av medieutbudet i USA.

Det finns tyvärr chans till comeback för Trump. Han har samlat in 2,5 miljarder kronor. Det räcker för att vara kvar i medier och politik, för kandidatur. Han behöver inte vara i Republikanerna om han kandiderar 2024 (om han inte förbjuds kandidera i en riksrätt). Han kan ställa upp som oberoende.

Trump har, säg, 30 miljoner anhängare. De sociala och ekonomiska klyftorna består troligen och gör att många, särskilt vita, manliga arbetare, fortsatt riktar sitt missnöje mot politiska och kulturella eliter och invandring snarare än mot de rika som gynnats i 40 år av ekonomisk högerpolitik.

Särskilt om det är dåliga tider 2024 skulle Trump kunna exploatera missnöje inför valet då.