Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Sanders glädjande seger

Primärvalet i New Hampshire i USA

Annons

På onsdag morgon svensk tid stod resultatet av Demokraternas primärval i New Hampshire i USA klart. Det visade att Bernie Sanders, senator från grannstaten Vermont, vunnit med cirka 26 procent av rösterna.

Sanders är den mest vänsterliggande kandidaten i partiet, ja mest vänsterliggande ledande politikern i USA. Med svenska mått mätt är det dock inga konstigheter med Sanders politik.

Det är en offentligt finansierad sjukvård, som är gratis för de vårdbehövande. Det är gratis utbildning på college, ungefär gymnasieskolan. Det är höjda minimilöner till en nivå som ger rimlig levnadsstandard. Och det är att de rikaste måste betala mer i skatt, eftersom många av dem nu betalar lägre procentandel på sina inkomster än lågavlönade.

Sanders vill ha ett välfärdssamhälle i USA som är som i Europa. Sanders har varit konsekvent i sina åsikter i årtionden. Och han har en engagerad, entusiastisk rörelse bakom sig.

Sanders har påverkat debatten åt vänster i USA, nu och med framgången 2016 då han nästan lyckades bli Demokraternas presidentkandidat. Det är glädjande att se det i ett land som gått åt höger sedan 1970-talet.

Sanders har påverkat debatten åt vänster i USA, nu och med framgången 2016 då han nästan lyckades bli Demokraternas presidentkandidat. Det är glädjande att se det i ett land som gått åt höger sedan 1970-talet.

Och där vänsterhalvan av politiken, Demokraterna, i 30 år anammat en självutplånande mitteninriktning som kallats triangulering i jakt på allt färre mittenväljare. Det har fört politiken mer högerut, eftersom republikanska motståndarna gått än mer åt höger.

Med det sagt måste en kylig analys av valet göras. En är att Sanders seger var liten. Marginalen till tvåan, den mer mitten- och högerliggande Pete Buttigieg, borgmästare från South Bend i Indiana, var bara 1,5 procentenhet.

Sanders och Buttigieg fick vardera nio av delstatens 24 delegaterna till Demokraternas konvent. Buttigieg leder efter primärvalen i de två första staterna, eftersom han fick två delegater mer än Sanders i Iowa även om Sanders där fick fler röster.

Buttigieg gick bra i New Hampshire, några procentenheter mer än väntat. En annan som gick bättre än förväntningarna var den likt Buttigieg i Demokraterna mer mitten- och högerliggande Amy Klobuchar, senator från Minnesota. Hon fick nästan 20 procent av rösterna.

Hon fick resterande sex delegater. Klobuchar hade drivit en stark valkampanj i New Hampshire med bra prestation i debatter och tal, offensivt som: "Jag ska kämpa för dig!". Det gav utdelning.

Några som inte fick utdelning var Elizabeth Warren, senator från grannstaten Massachusetts, och tidigare favoriten Joe Biden, före detta vicepresident. Båda fick mindre än tio procent av rösterna och blev utan delegater.

Warren ses som näst mest vänsterliggande av kandidaterna och har missgynnats av att den delen av partiets anhängare sluter upp bakom Sanders. Warren var i fjol offensiv med att säga att hon hade en plan gällande allt. Men hon har senaste månaden varit försiktig och inte varit tillräckligt aktiv i medierna (tv).

Bidens placering som femma och låga stöd är en besvikelse. Hans kampanj är därmed i ett svårt läge och han koncentrerar sig nu på valen i Nevada (22/2) och South Carolina (29/2), där andelen väljare som inte är vita är större. Biden for till South Carolina innan resultatet var klart i New Hampshire.

Biden har ett högt stöd bland svarta, som utgör 27 procent av befolkningen i South Carolina och mer än hälften av de som röstade i Demokraternas primärval där 2016.

Biden är pressad att prestera hyfsat i Nevada och vinna i South Carolina, om han ska klara sig vidare över supertisdagen (3/3) då det är val i 14 stater. Det är då mångmiljardären i dollar Michael Bloomberg satsar hårt.

Warren, liksom Biden, har bra kampanjorganisationer i Nevada och South Carolina. Men det har inte Klobuchar i någon större grad och bygger på kort tid nu en sådan i Nevada. Klobuchar har nämligen medvind nu från framgången i New Hampshire.

Frågan är varför fältet av kandidater är så splittrat och ingen når högt stöd? Det bedöms bero på att väljarna, i Demokraterna, måste tänka på vem som kan vinna över Trump utöver vilken politik eller kandidat de gillar mest.

Och även om Sanders entusiasmerar många väljare och kan öka valdeltagandet bedöms han vara för långt åt vänster för att kunna vinna ett presidentval över Trump. Å andra sidan vann inte heller den mer mittenliggande Hillary Clinton över Trump 2016, i elektorer.

Om man adderar de två vänsterkandidaterna Sanders och Warren i New Hampshire fick de cirka 35 procent. I Iowa fick de cirka 44 procent. Vänsterspåret i partiet har alltså cirka 40 procent, kanske 45. Det är ungefär det som Sanders fick 2016.

Högerspåret i partiet har runt 55 procent. Men det är nu splittrat på mer än ett halvdussin kandidater: ledaren i delegater Buttigieg, överraskningen Klobuchar, förre vicepresidenten Biden och Bloomberg som ännu inte ställt upp i primärval.

Redan talas det om risken att det blir ett konvent där ingen presidentkandidat får en majoritet av delegaterna. Det kan hända att vänsterliggande Sanders får flest delegater, men att de mer högerliggande kandidaterna sammanlagt har mer delegater. Frågan blir då om konventet ska utse Sanders eller en av de mer mittenliggande kandidaterna som partiets presidentkandidat.