Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Sanders segrar i Iowa?

Politik i USA

Annons

Hade Bernie Sanders kunnat bli president i USA 2016 om han, och inte Hillary Clinton, varit Donald Trumps motståndare? Ja, kanske.

Sanders hade sitt stöd främst på landsbygden och bland arbetare utöver bland yngre i primärvalen 2016. Kanske hade Sanders vunnit i stater i så kallade rostbältet som Trump oväntat vann i 2016.

En vecka återstår till första primärvalet i USA. Det är måndag 3 februari, i Iowa. Staten är dock dålig på att representera USA. Nästan bara vita bor där. Många bor i mindre orter och små städer. Jordbruket är en stor näring.

Samtidigt pågår riksrättens process i senaten i Washington DC. I USA är uppmärksamheten stor på första primärvalen, i Iowa och New Hampshire (nordöstra USA). Det är tisdag 11 februari.

Men i år har uppmärksamheten varit större på riksrätten. Processen handlar om president Donald Trump missbrukade makt då han i ett telefonsamtal pressade Ukrainas president att utreda demokratiska presidentkandidaten Joe Bidens son Hunter för ekonomiska oegentligheter. Trump hotade att inte ge Ukraina militärt ekonomiskt bistånd om inte det skedde.

Trumps försvar, republikaner i senaten och juridiska biträden, har motarbetat att vittnen ska framträda i senaten, och hävdar att Trump inte gjort sig skyldig till det han anklagas för. De vill ha en snabb process.

Republikanerna är 53 av 100 i senaten och väntas rösta igenom ett frikännande av Trump. Det kan komma att ske inom en vecka.

Tisdag 4 februari ska presidenten hålla tal om läget i USA, och vill ha riksrätten avklarad då. Likt när Trump blev Republikanernas presidentkandidat är det många som vill bli Demokraternas kandidat.

Trump gynnades av att han fick många av de högerliggande republikanska väljarnas röster i primärvalen. De modesta, mittenliggande republikanerna fick dela på en mindre rösteandel vardera och slogs ut.

För Demokraterna är mer än tio kandidater. Senaste veckorna har Bernie Sanders stöd ökat, nationellt och i Iowa. Joe Biden har dock en ledning nationellt och ligger bra till i Iowa.

Sanders har entusiastiska anhängare. Han har visserligen en vänsterliggande profil med USA-mått. Men han anses kunna konkurrera med Trump om arbetarväljare

Men han är en demokrat till höger. Han har konkurrens av flera med liknande profil, som Pete Buttigieg (borgmästare i South Bend i Indiana) och Amy Klobuchar (senator för Minnesota). Till det kommer Michael Bloomberg, som inte satsar på Iowa utan på valen 3 mars.

Sanders är till vänster i Demokraterna. Det är även Elizabeth Warren. Men Warren har tappat i stöd senaste veckorna. Den, eller de, som vinner i Iowa och New Hampshire brukar få medvind. Det kan ge fördel i primärvalen 22 februari i Nevada och 29 februari i South Carolina.

Supertisdagen är 3 mars med val i invånarmässigt stora stater, Kalifornien och Texas, och medelstora som Minnesota, Virginia, Colorado, Massachusetts, Alabama och Tennessee. Den rika Michael Bloomberg satsar på de valen.

Sanders har entusiastiska anhängare. Han har visserligen en vänsterliggande profil med USA-mått. Men han anses kunna konkurrera med Trump om arbetarväljare, särskilt i stater i mellanwestern som Trump oväntat vann i 2016.