Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: SD dominerar till höger om S

Partiernas väljarstöd

Onsdag 23 oktober kom Ipsos med en mätning av väljarnas partisympatier. Den visade att Sverigedemokraterna ökat från 19 procent i september till 23 procent nu. Ökningen är stor och bekräftar ökning och nivå som Kantar Sifo uppmätt i en mätning institutet publicerade 18 oktober, som gav SD 22,7 procent.

Enligt Ipsos har SD tagit väljare från S och M. Båda minskar, S från 26 procent till 24 och M från 19 procent till 16. Många fokuserar på att SD nästan är lika stora som S. Men man bör observera att SD nu är sju procentenheter större än M, som får 16 procent mot 19 i september.

Ipsos mätte 8 till 21 oktober, bland annat de fyra dagar då M hade sin partistämma och fick stor uppmärksamhet i massmedierna. Partier brukar öka då de har tillställningar av det slaget. Men M minskade.

Sifos siffror visar att SD har dubbelt så stort stöd bland män som kvinnor, drygt 28 procent mot 14 procent.

En sammanställning gjord av Sifo för Expressen visar att stödet för SD är 31 procent bland medlemmarna i LO, mot 30,6 procent i stöd för S.

Sedan valresultatet och mätningar av bland annat SCB är det känt att SD har över sitt rikssnitt i stöd bland företagare.

Enligt Ipsos har stödet för SD ökat utanför de tre storstadsområdena och bland väljare med låg utbildningsnivå.

SD har lyckats att profilera sig och nå väljarframgångar sedan regeringen bildades med januariavtalet och dess 73 punkter som grund.

Av de fyra partierna som budgetsamarbetar har S och L det kärvt. S har tappat väljare, främst till SD och de senaste månaderna.

L har legat dåligt på runt fyra procent i väljarstöd en längre tid efter valet och inte påverkats trots partiledarbyte.

Missnöjet med regeringen verkar gå V och M förbi. Teoretiskt sett borde stödet för V ökat, om det är de ekonomiska och sociala delarna av regeringens politik som folk är missnöjda med. V har dock ökat marginellt, cirka en procentenhet.

Enligt Sifos 17,7 procent och Ipsos 16 ligger M tydligt under valresultatet 2018 på 19,8. Det är till SD de missnöjda sökt sig. Av partiets 23 procent är det dock mer än tre fjärdelar som är samma som röstade på det i fjol. Av de övriga är ett par, tre procentenheter från S och ett par från M.

SD är nu den stora utmanaren mot S, särskilt utanför storstadsregionerna. Om SDs väljarstöd består till riksdagsvalet återstår att se. Oppositionspartier har lättare att få högt stöd mellan valen.

M är på väg att bli ett 15-procentsparti, likt i mitten av 70-talet och 2017 då Anna Kinberg Batra fick avgå.