Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Skrik från EU hörs inte

Svensk EU-kommissionär

Annons

I danska politiska tv-serien Borgen har andra säsongens andra avsnitt titeln "I Bryssel kan ingen höra dig skrika". Det anspelar på den paroll rymdfilmen Alien hade, men rymden bytt mot Bryssel. En kvinnlig statsminister ska i avsnittet utse en ny dansk EU-kommissionär.

Jag kom att tänka på det när statsminister Stefan Löfven (S) torsdag 8 augusti höll presskonferens klockan 13 för att meddela vem regeringen nominerar att bli ny svensk EU-kommissionär. Personen är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

När statsministern presenterade henne var det en diger meritlista som visades upp. Johansson har suttit i fem regeringar i elva år, på flera ministerposter. Hon har varit riksdagsledamot, varit i näringslivet och är i grunden lärare, i bland annat matematik.

Johansson har en bred politisk erfarenhet. Det är bra, eftersom det är oklart vilket ämnesområde, portfölj, hon kommer att få i EU.

Frågan är hur tung portfölj Sverige kan få. De EU-länder som är större än Sverige är utmanare om de tunga portföljerna: Frankrike, Italien, Spanien. Dit kan Polen och Nederländerna också räknas.

En rad länder är jämnstora med Sverige i EU på runt tio miljoner invånare: Österrike, Belgien, Portugal, Tjeckien, Grekland, Ungern, Bulgarien.

Några länder är mindre än Sverige, men har varit följsamma mot den utveckling som varit av EU och är med i EMU, exempelvis Finland och Irland.

Sverige har haft tre kommissionärer på 25 år, samtliga kvinnor. Först Anita Gradin (S) 1995-99 (november). Sedan Margot Wallström

(S) 1999-2009 och Cecilia Malmström (L) 2009-19. Den sistnämnda har haft handelsfrågor som portfölj.

Tidigare har Sverige ofta fått områden som landet haft stark profil på, som jämställdhet mellan könen och miljö.

De tyngre frågorna har Sverige haft svårt att få eftersom de varit attraktiva för större EU-länder. Även jordbruksfrågor har många länder prioriterat att ta och Sverige inte haft chans att få.

Från 1 november börjar de nya kommissionärernas arbete. Johansson slutar som arbetsmarknadsminister före det. Vem som blir hennes efterträdare kommer Löfven återkomma till.

Det är kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, som sätter samman kommissionen och som bett Sverige att föreslå helst en kvinna.

Ändå är det lite grann av att få åka ut i rymden att få en tjänst i EU, även om det är en fin och mäktig. Från en svensk horisont hörs inte mycket av den svenska EU-kommissionären.

Det är ingen man från Sverige som varit kommissionär och Sverige verkar få uppgiften att balansera att andra länder nominerar män som kommissionärer och gör EU-kommissionen ojämställd. EU-kommissionen har 28 medlemmar, en från varje land.

Det var medryckande att höra Ylva Johansson säga att hon älskat att vara arbetsmarknadsminister och haft fem jätteroliga år i Löfvens regering.

Hon var säkert uppriktig i dessa berömmande ord. Och att bli EU-kommissionär är en fin och mäktig post att få. Och varar fem år.

Ändå är det lite grann av att få åka ut i rymden att få en tjänst i EU, även om det är en fin och mäktig. Från en svensk horisont hörs inte mycket av den svenska EU-kommissionären.

Så det är lite grann som Alien-parollen från danska Borgen. Skriken, bildligt talat, i EU hörs inte från Bryssel till Sverige.