Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Socialdemokraterna är regeringsmaratonets vinnare i väljarstöd eftersom det ökat statistiskt säkerställt till över 30 procent

Statistiska Centralbyråns stora mätning

Det maratonlopp processen att bilda regering blivit har en vinnare: Socialdemokraterna. Detta att döma av Statistiska Centralbyråns (SCBs) mätning, som publicerades på tisdagen. Stefan Löfvens S noterar 30,5 procent. Det är 2,2 procentenheter över valresultatet och statistiskt säkerställd ökning.

Ser man på väljarflöden kommer de flesta nya S-väljare, drygt en tredjedel, från V (netto) 0,8 procentenhet. Att V lyckas hålla sig över sitt valresultat på 8,0, med 8,4 i SCB, beror på inflöden från MP med 0,3 procentenhet och övriga partier, antagligen det tynande Feministiskt initiativ, med 0,2 procentenhet netto.

Maraton kan förkortas mara och få dubbel betydelse där en är vånda. För det har ju varit en vånda för partierna att bilda en regering. Särskilt har det gällt C och L som är de enda två partier, av åtta, som röstat nej till båda regeringsalternativ det röstats om: S- eller M-lett.

I SCBs mätning ligger C stilla på valresultatets 8,6 procent. Men Jan Björklunds parti är illa ute med bara 4,3 procent. Det är en statistiskt säkerställd nedgång från valets 5,5. Partiet har tappat nästan en femtedel av sina väljare på två månader.

Ser man på väljarflöden går de för Ls del både åt vänster och höger. 0,2 procentenheter har (netto) gått till S och 0,5 har (netto) gått till M. Var tionde som röstade på L har lämnat partiet för M de två månaderna sedan valet, troligen de som var mest för att L skulle vara i eller släppa fram en M-ledd regering. De väljare som är kvar i L är rimligen sådana som är mer för L-samarbete med en S-ledd regering.

MP har tappat väljare till V, 0,3 procentenheter netto. Inga andra väljarflöden finns noterade för partiet och det har hamnat exakt på riksdagens spärrgräns fyra procent. Läget är utsatt, men inte mörkt, för språkrörens parti.

Med fortsatt regeringsmedverkan skulle MP få en stark position i offentligheten. Och den nu allt mer centrala klimatfrågan gör att partiets möjligheter att hävda sig ökat.

För M och KD är SCBs resultat en besvikelse. Ulf Kristerssons parti minskar 0,6 procentenhet till 19,2 procent. Partiet är nästan jämnstort med SD, som ökat sedan valet med 0,8 procentenhet till 18,3. Mindre än en procentenhet skiljer dem åt nu.

Löfven har övertag i regeringsförhandlingarna i och med att hans parti återtagit nästan hela väljarstödet som partiet förlorade i valet jämfört med 2014.

Det är till SD som M tappat väljare sedan valet, en procentenhet netto. Hade inte M vunnit en halv procentenhet (netto) från L hade M haft än lägre stöd och varit nästan exakt på SDs nivå.

KD har en statistiskt säkerställd minskning sedan valet, på 0,9 procentenhet till 5,4. Partiets tapp har främst gått till SD, med 0,3 procentenhet netto. KD tappar väljare, trots att andra mätningar visat att partiledaren Ebba Busch Thor fått ökat förtroende i väljarkåren.

Antagligen är det M- och SD-väljare som hyser ökat förtroende för Busch Thor. Men de fortsätter stödja sina partier, inte hennes.

Vad gäller de traditionella blocken drar det rödgröna ifrån och noterar 42,9 procent, mot 40,7 i valet.

Alliansen, i den mån det går att tala om en sådan, får 37,5 procent, mot 40,2 i valet.

Löfven har övertag i regeringsförhandlingarna i och med att hans parti återtagit nästan hela väljarstödet som partiet förlorade i valet jämfört med 2014.

LÄS ÄVEN: Robert Sundberg: S kan få tillbaka väljare eftersom de som förlorats senaste halvåret främst gått till gruppen "vet ej" och inte till andra partier