Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Sommar i P1 är ett Stockholmssommar

Sveriges radio

Annons

Det finns de som skrivit ledare om radioprogrammet Sommar i Sveriges radio. En borgerlig skribent skrev en (kort) text om näringslivsprofilen Leif Östling. Han som gjorde sig känd genom uttalandet "Vad fan får jag för pengarna?", som gällde skatter.

Jag lyssnade på Östlings Sommarprogram. Han skröt väl en del och hade högeråsikter. Men jag anade att han skulle anföra samhällskritik från högerhåll.

Varje år är det några sommarpratare i denna serie som har mer politiskt innehåll. Samtidigt har många väldigt lite eller inget sådant i det som de pratar om. Ofta är det ju egna livsberättelsen, eller del av den, som står i centrum.

En del sådant hade Östling också, även om det var en hel del om hans yrkesliv.

För många, även mig, är det en kombination av slump och medvetet val vilka sommarpratare man lyssnar på. Av de som pratat i år har jag gått in för att lyssna på några med helt eller delvis journalistisk koppling, som Erik Niva, Carina Bergfeldt, Gunilla Kindstrand, Emma Frans, Maria Borelius och Sissela Kyle. Den sistnämnda är mer av skådespelare, men brukar delta i SR P1-programmet Spanarna.

Några till sommarpratare som jag lyssnat på är Magnus Ranstorp, Anne Ramberg, Lisa Miskovsky, John Lundvik och Adam Pålsson.

Det har de senaste dagarna varit en kritik mot Sommar för att det inte har nästan någon som är arbetare med. Arbetarklassen är osynlig i Sommar medan (den övre) medelklassen breder ut sig.

Så är det säkert. Och det kanske är svårt att ändra på det, eftersom det ofta är kändisar, artister och personer vana att uttrycka sig från sitt yrke som är med i Sommar.

En annan kritik som går att rikta mot Sommar, och som jag gjort i ledare tidigare något år, är att programmet domineras av personer boende i Stockholm. Några kan ha bakgrund i annan del av landet, men bor i Stockholm nu. Kanske borde programmet heta Stockholmssommar.

De som producerar Sommar tänker säkert på att de måste ha personer av olika slag, som olika kön, olika etnisk bakgrund och annat. Och geografin kommer lägre ned då.

Synpunkter på Sommar och de som pratar där brukar komma varje år. Kanske är det en effekt av att det råder lite grann av nyhetstorka under den period Sommar sänds.

Sommar har historiskt också haft personer boendes i Stockholm, som varit vana att uttrycka sig och ofta journalister, artister eller skådespelare till yrket. Länge var de främst medelålders, vita män ur (övre) medelklassen.

Synpunkter på Sommar och de som pratar där brukar komma varje år. Kanske är det en effekt av att det råder lite grann av nyhetstorka under den period Sommar sänds.

Än är för övrigt Sommar inte slut, utan sänds till och med 18 augusti.