Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Strandhälls regeringsavhopp

Regeringen

Annons

Annika Strandhäll (S) var en av regeringens mer profilerade ministrar. Hon var i debatten på de områden hon hade hand om, främst socialförsäkringarna. På twitter var hon väldigt aktiv i samhällsdebatten. Strandhäll mötte på just twitter och internet mycket motstånd från personer med högeråsikter, ja högerextrema. Inte sällan var det i otrevliga ordalag, riktade även mot hennes person utöver i sak.

På måndagen kom meddelandet att Strandhäll avgår som minister, ur regeringen. I en intervju i Dagens Nyheter framträder hon själv gällande det.

Orsaken till avgången är att Annika Strandhälls sambo har avlidit. Det skedde för drygt en månad sedan. Efter en tids funderande har Annika Strandhäll dragit slutsatsen att hon inte kan eller vill fortsätta som minister. Detta med tanke på sin familjesituation och att hon behöver sätta sina barn i fokus att ta hand om.

Det är ett beslut som är lätt att förstå och ha respekt för. Strandhäll avser att i stället ägna sig åt uppdraget som riksdagsledamot. Det bedömer hon är mindre ansträngande än att sitta i regeringen. Och har mer regelbundna arbetstider än vad en minister har.

Händelser av de slag som Annika Strandhäll drabbats av sker inte så ofta i politiken, alltså en närståendes dödsfall. Men de inträffar ibland. Hur personen i fråga reagerar, och agerar, på det inträffade är även individuellt beroende på en rad omständigheter.

Med Strandhälls avgång tappar statsminister Stefan Löfven (S) ännu en minister på kort tid. De tidigare har varit Ylva Johansson, som blev EU-kommissionär. Och så var det Margot Wallström som lämnade utrikesministerposten.

Nya ministrar och ministrar på nya poster tillkom vid regeringsförklaringen för några veckor sedan. Den ministerpost Strandhäll haft är en ganska viktig post, med ansvar för socialförsäkringarna där sjukförsäkringen är i fokus, liksom pensionerna.

Den till det här området kopplade myndigheten, Försäkringskassan, var Strandhäll omdebatterad i anslutning till ett tag. Detta apropå Strandhälls beslut att skilja Ann-Marie Begler från tjänsten som generaldirektör. Något som Begler menade skedde på ett regelbrytande sätt. Strandhäll klarade, med liten marginal, en misstroendeomröstning gällande hanteringen av Begler.

Som ny socialförsäkringsminister utsågs för övrigt på tisdagen Ardalan Shekarabi (S). Som ny civilminister utsågs Lena Micko (S), alltså på ministerposten som Shekarabi nu lämnar.