Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Ta bort karensavdraget vid sjukdom vore en bra reform

Sjukförsäkringen

Socialdemokraterna har partikongress i november. Inför den kommer det förslag från partidistrikten. Flera av dem vill att karensavdraget i sjukförsäkringen ska tas bort. Det är nu tillfälligt borta på grund av coronapanedmin. LO driver redan att ta bort karensavdraget.

Karensavdraget ersatte för några år sedan karensdagen. I båda fallen innebar de att en person som är sjuk inte får ersättning den första dagen som denne är sjuk och därmed borta från jobbet.

Det innebär att en del personer som är sjuka, exempelvis förkylda, går på jobbet för de vill inte bli utan lön den dagen. Därmed blir det en så kallad sjuknärvaro på jobbet som blir effekten av karensavdraget. Fler personer smittas då jämfört med om det inte varit karensavdrag så att den sjuke fått ersättning redan från första sjukdagen.

Att ha en karensdag (numera avdrag) i sjukförsäkringen anses av en del motverka att folk stannar hemma fastän de inte är sjuka och får ersättning för sjukdom. När det inte fanns någon karensdagen, i slutet av 80-talet, fanns tecken på att fler var sjuka korta tider, en eller några dagar.

På den tiden var dock arbetslösheten låg, under två procent 1989. Personer som oftare var sjuka eller var känsliga i olika avseenden för att riskera bli sjuka hade arbete. Att ökning av sjuka på den tiden förekom är därmed svårt att säga om det berodde på dem eller på att det inte var karensdag ett tag då.

Karensavdraget har visat sig vara en klassfråga. Personer som måste vara på plats på sitt arbete har drabbats av karensavdraget (karensdagen) då de varit sjuka. Personer som har arbeten som kan skötas hemifrån har kunnat arbeta trots exempelvis en förkylning och undvikit att behöva sjukanmäla sig och få sjukavdrag.

Att ta bort sjukavdraget vore en bra reform av välfärdens sjukförsäkring. Det minskar spridning av sjukdomar. De som är motståndare till att ta bort sjukavdrag misstänker att det kommer att bli fusk. Det är vad de tror och inget som kan fastslås säkert.

Ett borttaget karensavdrag i sjukförsäkringen vore en bra reform för S att genomföra.

Men skulle ett visst mått av fusk uppstå måste det vägas mot annat, som smittspridning och orättvisor mellan olika typer av jobb där en del kan arbeta hemifrån trots vissa sjukdomar och andra kan inte det eftersom de måste vara på arbetsplatsen.

Ett borttaget karensavdrag i sjukförsäkringen vore en bra reform för S att driva och genomföra. Då erhålls också efter några år information om hur folk agerar apropå att karensavdraget tagits bort och reformen kan utvärderas.