Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg: Terrorskjutning i USA

Massmord

Annons

Så har det varit stora masskjutningar i USA igen. En i El Paso i Texas och en i Dayton i Ohio. Över 30 har dödats och cirka 50 har skadats.

Det börjar bli ledsamt att skriva om masskjutningar i USA. Det kommer ju nya sådana hela tiden. Och det är beklagligt att de ska behöva inträffa och aldrig minskar.

Fram till för några dagar sedan hade nästan 250 masskjutningar inträffat i USA i år. Definitionen på dem är minst tre personer som är dödade eller skadade.

Fall där en, eller två, blir skjutna (och dör eller skadas) ingår inte. Det är en masskjutning per dag i USA.

Inget annat land har haft så många masskjutningar som USA har. Många länder har denna period haft noll, eller en eller två, skjutningar. Något land hade tre och kom en placering, eller två, efter USA.

Skjutningen i El Paso verkar kunna klassas som hatbrott, riktat mot invandrare med latinamerikansk bakgrund. Det har återfunnits ett manifest skrivet av gärningsmannen på en sajt. Det är fråga om rasistiska motiv till dådet, eller snarare terrordådet.

Gärningsmannen talar om faran med den ökande latinska gruppen personer som kommer till, invaderar, Texas och USA. Gärningsmannen har rört sig från Dallas till El Paso, tusen kilometer väster om Dallas, för dådet.

Detta för att andelen personer med latinamerikansk bakgrund är hög där. De har varit hans mål.

Det talas om att president Donald Trumps språkbruk med invandrarfientlig retorik har bidragit till dådet i El Paso. Gärningsmannen har använt samma formuleringar som Trump, att invandringen är en invasion.

Det är sorgligt att USA nu har en president som håller tal som verkar uppmuntra till terrordåd, till skillnad från tidigare presidenter vars tal brukade inspirera till stordåd.

Det är sorgligt att USA nu har en president som håller tal som verkar uppmuntra till terrordåd, till skillnad från tidigare presidenter vars tal brukade inspirera till stordåd.

Gärningsmannen har fientlighet mot invandring och invandrare, särskilt en viss sort av dem, som motiv. Det är en speciell åsikt som gärningsmannen har och som inte går att skylla på bara mental sjukdom.

Att mentala spärrar inte fungerar på personen är en sak. Men att när de inte gör det personen utför en viss sorts dåd, och inte ett annat eller slumpmässigt dåd, visar att det är fråga om en viss sorts motiv, terrorism.

USAs tillåtande vapenlagar har åter hamnat i fokus. Det talas om att det borde vara begränsningar vad gäller tillgång till vapen.

Men det är svårt att se vad som kan göras åt skjutningarna. USAs folk, en majoritet av det, verkar vilja ha tillåtande vapenlagar och är beredda att betala priset i form av återkommande masskjutningar.

De är den uppoffring USA är berett att göra för att de som vill ska få inneha vapen i en omfattning som saknar motstycke i andra länder.

Det är fråga om en speciell mental kultur, som får näring av en övertolkning av lagen om rätt att bära vapen i konstitutionen.

I andra länder med mycket vapen har vapenlagar gjorts restriktivare, exempelvis Australien. Men de steg som går att ta i andra länder ser inte ut att kunna tas i USA.

Är vapen lätt tillgängliga kommer de att användas. Det är bara amerikanerna som kan förändra sig. Många av dem verkar inte vilja det. Då kommer det att inträffa masskjutningar, vissa av dem med politiska motiv.