Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Sundberg tinar upp gamla val


De tre borgerliga partierna är mer samspelta, men går till val var för sig. Centern, det största borgerliga partiet, har en ny ledare: Thorbjörn Fälldin. Han är mer än sin företrädare inriktad på samverkan med de andra borgerliga partierna. Även Moderaterna har en ny partiledare, Gösta Bohman. Partiet med mest erfarna ledaren, sedan 60- talets mitt, är VPK med C H Hermansson.
I valrörelsen är frågor rörande skatter och sysselsättning framträdande. De borgerliga partierna, särskilt Moderaterna, vill sänka skatterna. Och Socialdemokraterna vill bland annat ha statliga industrisatsningar. Att en avmattning i konjunkturen i början av 70-talet inträffat med en ökad arbetslöshet bidrog till att sätta sysselsättningen i fokus.
De regerande Socialdemokraterna finner att borgarna ägnar sig åt överbud eftersom deras förslag, som ger ökade statsutgifter samtidigt som sänkta skatter föreslås, inte går ihop.
Tre månader före valet ledde de tre borgerliga partierna över Socialdemokraterna och VPK, med 51 procent mot 46,5 procent, enligt institutet Sifo.
Två ickepolitiska händelser bidrog till att sätta sin prägel på valrörelsen. De var dels Norrmalmstorgsdramat där ett gisslantagande på en bank som drog ut i flera dagar blev dominerande händelse. Dels var det kungens, Gustav den sjättes, sjukdom och död just innan valdagen.
Det regerande socialdemokratiska partiet under statsminister Olof Palme minskar i valet till 43,6 procent och tappar sju mandat, till 156. Ihop med VPKs 5,4 procent av rösterna och 19 mandat, två mer än 1970, blir det 175, hälften av mandaten.
De borgerliga partierna har fått lika många mandat, 175. Palme funderar på att avgå som statsminister men råds att sitta kvar. Den borgerliga oppositionen har ju inte blivit större än vänsterblocket i riksdagen. Dessutom har S och VPK fått fler röster, några tusen, än de tre borgerliga partierna.
Centern får 25,1 procent. Det är det mesta ett borgerligt parti har fått under efterkrigstiden och mer än övriga två borgerliga partier tillsammans. Det ger 19 nya mandat, totalt 90 centermandat. Även Moderaterna har ökat, till drygt 14 procent, och får 51 mandat. Det är en ökning med tio mandat.
En uppenbar förlorare i valet är Folkpartiet, som bara får 9,4 procent och 34 mandat. Det är en förlust på mer än fyra av tio väljare och ett tapp på 24 mandat. Partiets ledare Gunnar Helén sitter emellertid kvar som FP-ledare, men avgår ett par år senare.
Valdeltagandet 1973 var det högsta dittills, nästan 91 procent. Gisslandramat vid Norrmalmstorg och kungens död bedöms ha gynnat den socialdemokratiska regeringen. Den riksdag som blev resultatet av valet kallades lotteririksdagen.
Detta eftersom omröstningar som slutade med lika röstetal fick avgöras av lottning. Kort tid efter valet inträffade en oljekris med ökat pris på olja till följd av ett krig i Mellersta östern. Under tiden fram till nästa val kom de regerande Socialdemokraterna att göra upp med Folkpartiet och Centerpartiet om delar av den ekonomiska politiken.

ROBERT SUNDBERG

Detta var den tredje artikeln i serien. Fler kommer.